Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje proizvoda
  • 09.07.2016. 10:30

Lažno označavali maslinova ulja!

Velike kompanije poput Lidla, Bertollija i Carapellija kažnjene su zbog lažnog označavanja ekstradjevičanskih maslinovih ulja. Ukupni iznos kazni kreće se oko milijun eura.

Foto: olegd/bigstockphoto.com
  • 1.782
  • 202
  • 0

Nakon nekoliko većih skandala, talijanske vlasti počele su dosta odlučan udar na prevare u industriji maslinovih ulja, piše Kult Plave kamenice.

Slučaj je pokrenulo istraživanje talijanskog časopisa za zaštitu prava potrošača Il Test Salvagente. Oni su u laboratoriju carinske uprave u Rimu testirali 20 masovno popularnih brendova čija su ulja označena kao ekstradjevičanska.

Izrečene kazne kreću se oko milijun eura

Utvrđeno je da su neka od najpopularnijih takvih ulja lažno označena i da bi legalno smjela nositi samo oznaku djevičanskih. Udruženje Konsumer Italia i mreža organizacija Rete Consumatori Italia prijavili su slučaj talijanskoj agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Testovi koje je provela agencija potvrdili su nalaze, piše portal The Local.

Među kompanijama kojima su izrečene kazne u stotinama tisuća eura su i neka velika imena. Kompanija Deoleo, najveći proizvođač maslinovih ulja na svijetu i vlasnik brendova Bertolli, Sasso i Carapelli, kažnjena je s 300.ooo eura. Lidl je kažnjen s 550.000 eura zbog nepropisnog označavanja na brendu ulja Primadonna, a na listi je i talijanski proizvođač Pietro Coricelli, javlja Olive Oil Times.

Ukupni iznos izrečenih kazni kreće se oko milijun eura. Testiranje njihovih ulja pokazalo je da zakonito mogu biti označena samo kao djevičanska, a ne ekstradjevičanska.

Izvor: Kult Plave kamenice, Foto: olegd/bigstockphoto.com


Tagovi

Maslinovo ulje Označavanje Zaštita potrošača Lidl Prevara


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.