Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski proizvodi
  • 07.10.2013. 12:47

Kupujmo "hrvatsko"

Hrvatska u prosjeku na godinu uveze hrane u vrijednosti većoj od dvije milijarde dolara, a za usporedbu - izveze prehrambenih proizvoda koji vrijede samo 1,4 milijarde dolara

Foto: hgk.hr
  • 1.515
  • 135
  • 0

Hrvatska u prosjeku na godinu uveze hrane u vrijednosti većoj od dvije milijarde dolara, a za usporedbu - izveze prehrambenih proizvoda koji vrijede samo 1,4 milijarde dolara. Najveći su uvoznici hrane zapravo maloprodajni trgovački lanci poput Konzuma, Lidla, Kauflanda i Plodina, zatim prehrambena prerađivačka industrija poput PIK Vrbovca, Gavrilovića i Podravke. Iako oni hranu i proizvode već, no poznata je činjenica i da uvoze, prepakiravaju i prerađuju neku hranu, kako je i istaknuto na njihovim proizvodima.

Svi oni koji misle da kupuju "domaće" samo zato što je na proizvodu logo i naziv hrvatske tvrtke - grdno se varaju. Hrvati, kako se čini, ne uzgajaju baš ništa, pa ni ono voće i povrće koje bi kod nas trebalo po svim mjerilima - rasti kao gljive poslije kiše.

Primjerice, kako navodi Glas Istre, hrvatski uvoznici vole Tursku. Tako Franckovo suho grožđe, suhe smokve "Vedrini", pa i suhe marelice dolaze iz Turske. Podravkina sjeckana rajčica je iz Italije, kukuruz iste tvrtke dolazi iz Mađarske, grah iz Italije, a kako navode iz Glasa Istre, jedino je konzervirani grašak domaći, odnosno - rastao je, uzgojen i prerađen u Hrvatskoj.

Začuđuje i činjenica da nemamo ni svog začinskog bilja. Tako bosiljak tvrtke AGZ dolazi iz Egipta, lovor je iz Turske, a jedino je peršin domaći. Kao mediteranska zemlja - nemamo ni dovoljno svoje ribe, pa nam smrznuti "Ledo" oslić dolazi čak iz Argentine. Ima tu i smrznute ribe s Islanda i Španjolske, dok se maslinovo ulje na našim policama radi od maslina koje su stigle iz Italije i Grčke, a uvozimo nažalost i - lavandu.

Po svemu sudeći, u hrvatskom gospodarstvu došlo je do greške u matrici. Procesi kao što su plasman i prerada proizvoda te dobra tržišna strategija, u zastoju su zbog toga što stvari ne funkcioniraju dobro tamo gdje bi trebale. U proizvodnji. Neorganiziranost samih proizvođača i nedostatak otkupnih centara i proizvodnih pogona za preradu viškova, samo je odraz nezainteresiranosti države, koja - iako bogata raznolikim prirodnim resursima, očito ne može proizvesti ni za svoje potrebe.

Foto: hgk.hr


Tagovi

Hrvatski proizvod Konzum Lidl Plodine Podravka Začinsko bilje Uvoz Izvoz Franck


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]