Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bucić
  • 10.07.2016. 09:00

Kulen Ivana Bucića ponovno šampion RH!

Kulen obitelji Bucić dvije je godine za redom šampion Hrvatske prema ocjeni Hrvatske gospodarske komore!

Foto: www.vpz.hr/Vladimir Grgurić
  • 3.961
  • 188
  • 0

Dva naslova šampiona s nekoliko zlatnih medalja te dvije srebrne medalje za kulen, samo u ovoj godini, osvojio je OPG Ivana Bucića iz Donje Pištane kod Orahovice.

Orahovački kulenari, piše vpz.hr, godinama su poznati po svojoj kvaliteti i sjajnim uspjesima, a kulen obitelji Bucić dvije je godine za redom šampion Hrvatske prema ocjeni Hrvatske gospodarske komore. K tome, Ivan, inače kvalificirani mesar, je uvjerljivo najmlađi kulenar među vrhunskim proizvođačima u Hrvatskoj!

Zaokružena proizvodnja

"Ove smo godine osvojili naslov šampiona u Babinoj Gredi te na najcjenjenijem hrvatskom ocjenjivanju u HGK u Osijeku. Uzeli smo dva srebra u Požegi i jedno veliko u Jagodnjaku gdje je bilo 124 izlagača i evo sada u Orahovici na Kulenijadi osvojili još jedno zlato. Moram se vratiti na Osijek i HGK, tu smo naime osvojili tri zlatne medalje i drugu godinu za redom postali šampioni", rekao im je Ivan Bucić.

Bucići su u u proizvodnji kulena zaokružili proizvodnju. Rade na isključivo domaći način i sve imaju svoje, od svinja do hrane za njih.
"Sami proizvodima hranu za svinje, uzgajamo ih i pratimo i zato je kvaliteta takva kakav je. Ljubav prema proizvodnji kulena naslijedio sam od oca Franje, on me svemu naučio, a i danas nas dvojica zajedno radimo", dodaje Ivan.

Franjo Bucić dugo godina se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda, uglavnom je to bilo za obiteljske potrebe, a poljoprivreda mu je svakodnevica: Nekada se, rekao je, proizvodilo na način jedan tovljenik-jedan kulen, klima i uvjeti su bili potpuno drugačiji. Danas se pravi kvalitetan kulen mora proizvoditi uz adekvatnu tehnologiju, posebne uvjete od proizvodnje do sušenja, ali ono domaće uvijek mora biti prisutno.

Hrana i kilaža tovljenika je bitna

Itekako je bitna, naglašava, hrana za tovljenike pa jako paze što će sijati. Na njihovim je poljima ječam, tritikal, zob, nešto malo soje i kukuruz i kada se to sve primjeni na tovljenika dobije se pravo kvalitetno meso. Strogo paze i na kilažu svinja. Tovljenik je kod njih od 13 do 15 mjeseci, utove ga od 250 do 310 kila.

"Proizvodnja kulena je prava umjetnost, no prije svega mukotrpan rad", kaže Franjo Bucić, a Ivan dodaje da posebne tajne dobrog kulena nema - sve je u pravilnoj proizvodnji:

Foto: www.vpz.hr/Vladimir Grgurić


Tagovi

Ivan Bucić Kulen OPG Bucić Šampion Hrvatske


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]