Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje hrane
  • 30.12.2016. 16:30

Kako smanjiti bacanje hrane u vrijeme blagdana?

Kako bi se barem u ovo blagdansko vrijeme smanjile količine hrane koja se baca, Britanska agencija za sigurnost hrane donijela je naputke kako učinkovito iskoristiti hranu koja nam je na raspolaganju.

Foto: pixntoons/bigstockphoto.com
  • 866
  • 100
  • 0

U blagdansko vrijeme na našim se stolovima obično nađe i obilje hrane i slastica. Zapravo, i mnogo više nego što doista trebamo. Većina onoga što smo pripremili u žaru blagdanskog veselja, nažalost se ne pojede i završi kao otpad.

Procjene govore kako se u Hrvatskoj godišnje baci oko 400.000 tona hrane, a na globalnoj razini te su brojke i mnogostruko veće. Kako bi se barem u ovo blagdansko vrijeme smanjile količine hrane koja se baca, Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) donijela je naputke kako učinkovito iskoristiti hranu koja nam je na raspolaganju, od trenutka prije pripreme pa sve do iskorištavanja ostataka već pripremljene hrane, stoji na stranici Hrvatske agencije za hranu.

Pet smjernica kako smanjiti bacanje hrane

Izdvojili smo pet ključnih smjernica kako smanjiti bacanje hrane u vrijeme blagdana:

1. Zamrzni hranu! Zamrznuti se može gotovo sve - od kupovnih proizvoda prije datuma označenog kao "najbolje upotrijebiti do", do ostataka mesa i ostale kuhane hrane kao što su ostaci blagdanske večere. Jednom odmrznutu ranije pripremljenu hranu, najbolje je konzumirati unutar 24 sata od odmrzavanja.
2. Označi hranu! Svakako je dobra ideja označiti hranu koja je zamrznuta, te također označiti kojeg je datuma zamrznuta kako bi u svakom trenutku znao koliko će još dugo biti sigurna za konzumaciju.
3. Odredi količinu hrane unaprijed! Prije nego kreneš s pripremom blagdanske večere, pažljivo isplaniraj koliko je hrane potrebno s obzirom na broj ljudi i veličine porcija. U tome ti može pomoći i sljedeći planer porcija.
4. Sortiraj namirnice! Tijekom kupovine, odvoji sirovu od gotove hrane. Na taj način možeš izbjeći križnu kontaminaciju hrane te osigurati da hrana koju si kupio bude sigurna i samim tim prikladna za konzumaciju.
5. I svakako, iskoristi ostatke hrane! Ako si ipak u blagdanskom žaru pripremio previše hrane, dobra vijest je da većinu ostataka možeš iskoristiti za pripremu drugih obroka. Pripremljenu hranu, kao primjerice ostatke pečene purice ili mesne štruce, najprije ohladi, pohrani u posudice i zamrzni unutar nekoliko sati od pripreme. Zamrznutu hranu najbolje je polako odmrznuti tijekom noći u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici, zatim dobro zagrijati, te konzumirati kao takve ili iskoristiti za pripremu drugih ukusnih jela.

Kako sve možete iskoristiti ostatke hrane, možete pronaći ovdje.

Foto: pixntoons/bigstockphoto.com


Tagovi

Hrana Otpad Bacanje Blagdani Zamrzavanje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰