Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza mlinarske i pekarske industrije
  • 24.04.2014. 09:50

Hrvatska baca 600 milijuna kuna kruha

Mlinarska i pekarska industrija je u sve većoj krizi zbog smanjene platežne moći građana, a pola uroda pšenice čini se - bacamo!

  • 353
  • 41
  • 0

Iako je Slavonija hrvatska žitnica, cijena žita svake godine sve niža, a čini se da svake godine bacamo pola uroda. Pekari u Hrvatskoj godišnje imaju povrat od gotovo 600 milijuna kuna vrijednog kruha. Dio završi u proizvodnji stočne hrane, no većina je zapravo novac bačen u vjetar. Mlinarska i pekarska industrija u Hrvatskoj je u krizi i zbog sve većeg slabljenja kupovne moći pa građani često biraju najjeftnije proizvode, neovisno o željama.

Dohodovnost pekara pao zajedno sa životnim standardom

Hrvatska dakle, baca 600 milijuna kuna kruha, a primjerice, Slovenija ga baci u vrijednosti od 28 milijuna eura, dok ga mnogo razvijenije zemlje ne bacaju, već on u potpunosti završi u proizvodnji stočne hrane. U Hrvatskoj je trenutačno 1.800 poduzetnika koji se bave pekarstvom, no u posljednje vrijeme spominje se broj od njih samo 600. Slavonsko pekarstvo proizvodi 52 posto bijelog, polubijelog i crnog kruha, a Slavonija ima većinu malih i srednjih, obiteljskih pekarnica.

Iz Mađarske uvozimo brašno proizvedeno od vlastite pšenice

Slavonci jedu 50 posto crnog i polubijelog kruha, a slavonske pekare zasigurno zanimaju europski fondovi i nepovratna sredstva. Za usporedbu, Slovenci troše oko 40 posto tamnog specijalnog kruha. Slavonija je vrlo malo fondova u pekarstvu iskoristila. Osječko-baranjska županija tradicionalna je županija u proizvodnji žitarica s velikim brojem silosa, mlinova, pekarnica. Pekare zanima i kako pokrenuti novu proizvodnju, koja može biti dodatna vrijednost u poljoprivredi, a time i otvarati nova radna mjesta, a upozoravaju i na uvoz brašna iz Mađarske, Austrije, a proizvedenog od hrvatske pšenice. Douglas Isbister, voditelj izvoza Bakels aromatic, tvrdi da su pekari u nezgodnoj situaciji, jer je trenutno velika konkurencija pekara unutar velikih trgovačkih lanaca, a njima mogu konkurirati samo specijaliziranom proizvodnjom.

Rješenje je u praćenju trendova u pekarskoj industriji

Možemo li podnijeti teret vlastite bahatosti? Treba se usredotočiti na nove trendove, proizvoditi dijetni kruh s manjim glikemijskim indeksom, ali i ostvariti dobit vraćanjem tradiciji. U većini Europe trend je vraćanje osnovama, kruh se peče na starinski način. Sve veći udio na tržištu zauzimaju proizvodi koji podsjećaju na djetinjstvo i jamče čistoću bez previše umjetnih primjesa. Zaključci su ovo proizašli sa 13. Kongresa pekarstva, mlinarstva i slastičarstva održanog u Đakovu. Uz mlinarsku industriju, novim pravilima igre trebaju se prilagoditi i kupci. Jedna prosječna obitelj, u vrijeme najveće krize, godišnje baci kruha u vrijednosti jedne rate kredita 1.300 kuna.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Kruh Bacanje kruha Pšenica Pekarska industrija Mlinarska industrija Stočna hrana EU fondovi Uvoz brašna Douglas Isbister Bakels aromatic Slastičarstvo Kongres pekarstva Vraćanje tradiciji Umjetne primjese Bacanje uroda


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]