Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kakaovca
  • 02.07.2014. 09:50

GMO kakaovac: hoće li nam čokolada biti slađa?

Kako bi poboljšali kvalitetu i kvantitetu uzgoja kakaovca, znanstvenici rade na sekvenciranju genoma te biljke pa ćemo tako uskoro jesti i GMO čokoladu.

Foto: depositphotos.com, leungchopan
  • 518
  • 22
  • 0

Uskoro nam niti čokolada više neće biti baš tako slatka. Američka tvornica čokolade Mars, kao primarni financijer ovog pothvata, zajedno u suradnji sa američkim Ministarstvom poljoprivrede i IBM istraživačkim centrom, ubrzava proces preplavljivanja 70 % svjetskog tržišta kakaoa sa genetski modificiranim hibridima kakaovca. Znanstvenici odlučno kreću prema finalizaciji genetskog sekvencioniranja genoma kakaovca, za koji kažu kako će pridonijeti industriji čokolade, kao i uzgajivačima iz Zapadne Afrike gdje se uzgaja 70 % svjetskog uroda ove biljke.

"Kao uzgajivači biljaka, uvijek smo u potrazi za zlatnim osobinama: otpornost na bolesti i štetnike, toleranciju na sušu, sposobnost prilagodbe klimatskim promjenama, habitus stabala, kvalitetan prinos", izjavljuju vodeći svjetski stručnjaci koji rade za konditorske tvrtke.

Istraživači navode kako su svoje otkriće odmah pustili u javnost kako bi drugi znanstvenici također mogli odmah početi primjenjivati najnovije pronalaske. Nadodaju i to da će ova otkrića uzgoj kakaovca približiti rezultatima koje donose uzgoj pšenice i riže te tako više neće biti sirotinjski usjev kada se radi o usmjerenom istraživanju.

Kozumacija čokolade u svijetu

Potrošnja čokolade u različitim zemljama svijeta

Iako se kakao najviše proizvodi u zemljama u razvoju, njegova konzumacija je najraširenija u industrijaliziranim zemljama. Otkupljivači su prerađivači i proizvođači, a proizvodnjom i otkupom dominira par multinacionalnih tvrki. SAD, Njemačka i Francuska su države čija konzumacija predstavlja više od polovine svjetske potrošnje kakaoa. Moguće neželjene učinke i posljedice konzumacije genetski modificiranog kakaoa i čokolade zasigurno će prvo biti primijećene u Americi, koja je daleko najveći potrošač ovih proizvoda.

Kakaovac nekada bio puno vrijedniji

Još u doba Maja, 1.100 godina pr.Kr., kakaovac je bio toliko cijenjen da je vrijednošću bio ekvivalentan zlatu i dragom kamenju pa se koristio kao novčana valuta. Do početka 17. stoljeća, Španjolci su dodali šećer kako bi ga dodatno zasladili, a ostalo je povijest. Europske zemlje počele su izvoziti kakaovac u svoje kolonije pa je tako Afrika uskoro postala najpoznatija uzgojna zemlja kakaovca, iako nije njegova nativna država.

Danas je kakao postao vlastiti nusprodukt. Umjesto da se i dalje smatra svetim voćem kakvo i je, s obzirom na svoje bogate nutritivne vrijednosti, većina ga vidi kao jednu veliku tablu čokolade prepunu šećera, mlijeka i raznih aditiva, kojom će si zasladiti dan.

Foto: depositphotos.com, leungchopan


Tagovi

Čokolada Kakaovac GMO čokolada Sekvenciranje genoma kakaovca Mars Konditorska industrija Konzumacija čokolade

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo