Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Matijević
  • 14.07.2016. 07:30

Domaći plodovi, stari recepti - vrhunski džemovi!

Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji maslinovog ulja, likera, marmelada i arancina koje su radili za poznanike i prijatelje po starim obiteljskim receptima, iskoristili su za proizvodnju autohtonih proizvoda njihovog kraja za sve posjetitelje otoka Koločepa.

  • 4.283
  • 549
  • 0

"Ljubav prema zemlji, sloga i želja za napretkom i ostankom na otoku te zajedništvo potrebni su da bi čovjek uspio u ovom poslu i stvorio kvalitetu na jednom mjestu", istaknuo je Ivica Matijević vlasnik OPG-a Matijević s otoka Koločepa.

Proizvodi po starim obiteljskim receptima

Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji maslinovog ulja, likera, marmelada i arancina koje su radili za poznanike i prijatelje po starim obiteljskim receptima, iskoristili su za proizvodnju autohtonih proizvoda njihovog kraja za sve posjetitelje otoka Koločepa. Masline, svo bilje i voće koje koriste u proizvodnji beru i skupljaju na prirodnim staništima Koločepa. Na otoku nema industrije ni zagađenosti. U obilju sunca i blizini mora biljke i voće koje raste na škrtoj zemlji sadrže koncentrat aromatičnih i mineralnih tvari koje oni koriste.

Proizvodi po starim obiteljskim receptima višestruko su nagrađivani

"Mi smo brojna obitelj koju čine tri generacije. Nemamo puno zemlje, ali je bogata vrstama i glavni cilj nam je bio raditi posao kojim bi ostali na otoku. Polako smo počeli pakirati proizvode i napraviti da budu zaista lijepi. Gosti su bili zainteresirani, a i domaći svijet. Počeli smo od jednostavnijih manjih pakiranja. Postupno smo krenuli do većih, raznovrsnih košarica i kutijica, a sad nema kraja", priča Ivana Matijević.

Vlastita prerada, pakiranje i deklariranje

Njihovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo je započelo s radom 2010. godine i imaju upisane maslinike, voćnjake i oranice bogate raznovrsnim povrtlarskim kulturama, začinskim biljem i lozom.

Sve proizvode sami prerađuju, pakiraju i deklariraju u vlastitom aranžmanu te prodaju u malim pakiranjima. Proizvode vlastite tradicijske proizvode: masline, maslinovo ulje, arancine od kore naranče, ljute naranče, limuna i domaćeg narančina, razne rakije i likere, marmelade od naranče, limuna, ljute naranče, narančina, klementine, smokve, jagode...

Marmelada od naranče i arancini od naranče su prvi proizvodi s kojim su počeli stvarati uspjeh. S obzirom na velik izbor proizvoda, a tome ide u prilog petnaestak vrsta marmelada, pekmeza i džemova mnogima se teško odlučiti što probati pa prema svojem ukusu odrede što im se najviše sviđa.

Sade i rajčicu

Arancina imaju četiri vrste. Jedna veoma zanimljiva vrsta koju rade su arancini od domaćeg narančina. Možda jedini u svijetu to proizvode, a radi se o staroj dubrovačkoj vrsti, pun je pica (koštica) i lijepo miriše. Domaći narančin je dobio već dva puta medalju za kvalitetu za marmeladu na Festivalu pekmeza, džema i marmelade.

Velik broj medalja za proizvode

Njihovi proizvodi su više puta bili nagrađeni na Festivalu pekmeza, džema i marmelade u Dubrovniku. Tako su lani osvojili brojne medalje. Dobitnici su medalja za kategoriju džem i to dvije srebrne medalje, jedna za džem od smokve i limuna, a druga za džem od smokve i naranče. Brončanu medalju su osvojili za džem od kupina. U kategoriji pekmez osvojili su srebrnu medalju za pekmez od marelica. U kategoriji marmelada osvojili su zlatnu medalju za marmeladu od domaćeg narančina i brončanu medalju za marmeladu od klementina.

"Počeli smo s marmeladom i arancinima te pomalo s uljem, a onda smo se iznenadili da je drugima zanimljiv naš proizvod te da ga žele kupiti. Usavršili smo se i sve nam je sad ljepše i ukusnije, a sami smo svjesni da sada radimo kvalitetnije proizvode i da uvijek može biti bolje", naglasila je Ivana.

Bez organizacije nema uspjeha

U početku rada su bili sramežljivi, a sada dobivaju podršku i sretni su zbog toga. Ono što je važno istaknuti i što sama Ivana ističe je organizacija, jer bez organizacije je nemoguće radit ovaj posao.

Na pitanje koji je džem najteže napraviti, Ivana kaže da je to džem od kupine jer sama berba kupina iziskuje dosta vremena. Da bi napravili deset kilograma džema njih troje radi cijelo popodne. Kore gule, pa ih režu za arancine, pa dižu bijeli dio, pa sredinu, pa čiste iznutra bijeli dio, pa kuhanje, pasiranje, miksanje. Potom sjeckaju male korice koje će ići u marmeladu te njih posebno kuhaju da izađe gorčina iz njih. Kad marmelada bude spremna stave i te kockice od korica u marmeladu, dodavaju šećer, onda se još malo kuha itd.

Nasadi obitelji Matijević

Rade i sirupe od kojih se rade sokovi, naranča, limun i ljuta naranča s tim da to miksaju i opet imaju naranču s limunom.

"Radimo sok za sebe, a znamo počastiti i prolaznike kad zagrije u popodnevnim satima na otoku. Nemamo previše stabala, ali nastojimo sve iskoristiti", ističe Ivana.

Naranča i limun su glavni proizvodi

Njihovi proizvodi - Dubrovački arancini, naranča, ljuta naranča i limun imaju oznaku "Rural Dubrovnik- Neretva Quality". Prije mjesec dana dodijeljena im je potpora za Podmjeru 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" koja je sufinancirana sredstvima Europske unije. Sredstva koja dobiju uložit će u opremanje kuhinje za preradu proizvoda i u bolju mehanizaciju za obradu i čišćenje poljoprivrednih čestica.

Ivana bi preporučila drugima da se bave ovakvim zanimanjem ili da se orijentiraju samo na jednu kulturu, jer je vrlo zanimljivo i lijepo, a to okupi i obitelj i uvijek možete pokloniti nekome neke od svojih proizvoda.

"Ako radiš može se uspjeti i zaraditii. Imamo nešto starih obnovljenih maslina, a sadimo i nova stabla. Trebalo bi prijeći na nove sorte koje su otpornije na bolesti. Naranča i maslina su naše glavne kulture, a sad će ubrzo i smokve. Što se tiče rada s agrumima, nešto navrćemo na divlju podlogu, a neke sadnice i kupimo, npr. limun. Podloga je ljuta naranča. Sadimo ih metar duboko. Lakše su se nosile sa sušom jer nismo uvijek imali vodu. Dobro je sad kad imamo vodu. Voda je najveći blagoslov, bez vode ne bi imali ni list petrusina", istaknuo je Ivica Matijević.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Matijevic Ivica Matijevic Kolocepa Maslinovog ulja Likera Marmelada Arancina Starim obiteljskim receptima Autohtonih proizvoda Maslinike Vocnjake Oranice Povrtlarskim kulturama Zacinskim biljem Lozom Masline Maslinovo ulje Arancine od


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!