Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane u BiH
  • 30.01.2015. 15:00

Dogovor oko higijenskog paketa

Nužno je ubrzati aktivnosti oko harmonizacije BiH zakonodavstva sa zahtjevima EU, usvajanjem i implementacijom triju zakona: Zakona o veterinarstvu BiH, Zakona o hrani BiH i Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH

Foto: depositphotos.com/Szkaly
  • 125
  • 4
  • 0

U cilju sinkronizacije zajedničkih aktivnosti i informiranja o planovima za podizanje nivoa kontrole sigurnosti hrane u narednom periodu, u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, održan je sastanak sa svim predstavnicima nadležnih tijela na svim nivoima BiH: JU VIRS "Dr Vaso Butozan", JZUI za javno zdravstvo Republike Srpske, Inspektorata Republike Srpske, Kancelarija za veterinarstvo BiH, Agencija za sigurnost hrane, MZiSZ Republike Srpske, Federalno MPViŠ i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Potreban je jasan lanac upravljanja u sustavu kontrole i sigurnosti namirnica

Na sastanku se razgovaralo o tzv. "spornim pitanjima" koja se odnose na usvajanje preporuka u sektoru zakonodavstva i njegove implementacije, jasnije definirane nadležnosti u službenim kontrolama i osiguranje jasnog lanca upravljanja u sustavu kontrole i sigurnosti namirnica.

U okviru rasprave koja se vodila na temu tumačenja i primjene pojedinih odredbi pravilnika iz tzv. "higijenskog paketa" kao i spornih situacija uzrokovanim nedorečenostima važećih pravilnika o sigurnosti hrane, donešen je zaključak da se ubrzaju aktivnosti oko harmonizacije BiH zakonodavstva sa zahtjevima EU, usvajanjem i implementacijom tri zakona: Zakon o veterinarstvu BiH, Zakon o hrani BiH i Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH.

Konačno je zaključeno da se u svim zakonima, po uzoru na odredbe članova Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja, jasno i detaljno definiraju nadležna tijela za provođenje ovog Zakona, kako bi se izbjegla dosadašnja "preklapanja" nadležnosti.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS; Foto: depositphotos.com/Szkaly


Tagovi

Sigurnost hrane Sektor zakonodavstva Zakon o poljopivredi i ruralnom razvoju Zakon o hrani Kontrola namirnica Higijenski paket JU VIRS "Dr Vaso Butozan" JZUI za javno zdravstvo Republike Srpske Agencija za sigurnost hrane Ministarstvo v