Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 17.02.2017. 13:30

Do 2030. mega gradovi se šire na 35 milijuna ha?

Do 2030. megagradovi bi mogli zauzeti još 35 milijuna hektara primarnog poljoprivrednog zemljišta!

Foto: pixabay.com, gaho
  • 1.375
  • 174
  • 0

Nedavna studija skupine znanstvenika diljem svijeta objavila je da će do 2030. godine megagradovi koji se sve više šire zauzeti i do 35 milijuna hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, posebno u Aziji i Africi, što bi moglo opteretiti ionako preopterećen sustav proizvodnje.

Istraživanje pod nazivom "Budućnost urbane ekspanzije i implikacije za globalne usjeve" objavljeno je prošlog mjeseca. Analiza je pokazala da će velik dio produktivnog zemljišta završiti u raljama urbanizacije diljem svijeta, a u postocima će biti izgubljeno između 2 i 4% zemljišta, govore istraživači.

Prepuštanje zemljišta urbanom razvoju

Megagradovi su definirani brojem stanovnika iznad 10 milijuna, a uključuju i prigradska područja, a upravo su oni odgovorni za sve veće prepuštanje zemljišta urbanom razvoju rastuće populacije.

Najugroženije je kažu najproduktivnije zemljište, ono koje se navodnjava. To je zato što 60% tog zemljišta leži na rubnim dijelovima urbanih područja. Kako se ti gradovi šire, gube se vrijedni usjevi. Prema istraživanju, ova navodnjavana zemlja je duplo produktivnija nego ostatak obradivog svjetskog zemljišta koje je pod navodnjavanjem.

Intenzivna poljoprivreda će nadomjestiti dio zemljišta?

Pritisak će se odraziti na sustave proizvodnje hrane.

Urbana poljoprivreda je odgovor na potrebe gradskog stanovništva za zdravom i svježom hranom, a intenzifikacija poljoprivredne prakse (primjerice česta upotreba gnojiva) će vjerojatno i nadomjestiti dio izgubljenog zemljišta, kažu znanstvenici. Neka aridna područja kao što su Sjeverna Afrika i Daleki Istok već sada pomiču vanjske granice upotrebe zemljišta i ne mogu si dopustiti luksuz širenja farmi na nova područja udaljena od velikih gradova.

Negativne posljedice urbanizacije

Predviđa se da će posljedice biti veće za nerazvijene zemlje svijeta koje će se suočiti s velikim gubicima, dok će u nekim područjima efekti biti nautralizirali drugim oblicima poljoprivrede. Egipat i Vijetnam će najvjerojatnije pretrpjeti najveći udarac jer mogu izgubiti i 10-34% sveukupnog zemljišta.

Trend će vjerojatno rezultirati zaokretom situacije na poljoprivrednim tržištima jer bi neke zemlje poput Egipta mogle postati ovisne o uvozu. Strategija i politika efektivnog upravljanja urbanom ekspanzijom bit će odlučujući faktori u očuvanju plodne zemlje, kažu autori. Održivost urbanih područja ne može se promatrati bez održivosti resursa.

Foto: pixabay.com, gaho


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Megagradovi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."