Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stop bacanju hrane
  • 13.12.2016. 09:00

Danska smanjila bacanje hrane za 25%!

Danci su promijenili način na koji gledaju hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Foto: Facebook/Wefood
  • 1.964
  • 266
  • 0

Zahvaljujući novom pristupu prehrambenim proizvodima s isteklim rokom trajanja te oštećenim pakiranjima, Danska je u posljednjih pet godina smanjila bacanje hrane za 25%. Danci su, naime, uspješno promijenili način na koji gledaju hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Navedeni uspjeh prije svega pripada nevladinoj udruzi "Stop Wasting Food" (Zaustavimo rasipanje hrane) koju je 2008. osnovala Selina Juul, a koja je i vodila kampanju osnaživanja supermarketa da promoviraju proizvode koji su blizu isteka roka trajanja ili im je rok istekao, piše euractiv.

Prihod ide u dobrotvorne svrhe

Dok je većina danskih trgovačkih lanaca prihvatila inicijativu, tvrtka Wefood je otišla korak dalje. Specijalizirana trgovina prodaje samo hranu kojoj je istekao rok ili joj je oštećena ambalaža. Wefood je zasad otvorio dvije trgovine u Kopenhagenu te pokrenuo kampanju kako bi podigao svijest kod građana da je i takva hrana još uvijek dobra za jelo. Sve proizvode donirali su proizvođači, uvoznici, izvoznici te supermarketi i prodaju se po znatnoj nižoj cijeni. Dodatno, sav prihod ide u dobrotvorne svrhe!

U Velikoj Britaniji se prva takva trgovina otvorila u rujnu u Leedsu s tim da, za razliku od Wefooda, dozvoljavaju potrošačima da sami ponude cijenu. U Francuskoj je, pak, takvu prodaju predložila Agencija za zaštitu okoliša kao dobar način sprječavanja bacanja hrane. No, svega nekoliko trgovina je prihvatilo ideju.

Foto: Facebook/Wefood


Tagovi

Danska Bacanje hrane


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).