Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovačka praksa
  • 24.04.2016. 12:00

Cijene za isti proizvod u EU variraju i do 34 posto

Čak 95 posto dionika u lancu opskrbe hranom je bilo žrtvom nepoštenih trgovačkih praksi.

Foto: seagull-bt/pixabay.com
  • 852
  • 42
  • 0

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta izglasao je Izvješće o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu trgovine hranom. Usvojen su i prijedlozi hrvatske zastupnice u tom odboru Biljane Borzan.

Lanac opskrbe hranom je ključan sektor za svakodnevni život potrošača te za gospodarstvo u cjelini. Taj sektor zapošljava više od 47 milijuna osoba unutar EU te čini 7% BDP-a EU. Zbog porasta prekogranične trgovine hranom, posebno unutar EU, zastupnici Europskog parlamenta su izglasali zahtjev za dodatnim pravilima za kontrolu trgovine hranom.

Manipulacija ugovorima

"EU je do sada imala mjere koje su uglavnom bile na dobrovoljnoj bazi i koje su se pokazale nedovoljnima. Čak 95% dionika u lancu opskrbe hranom je bilo žrtvom nepoštenih trgovačkih praksi. Upravo zbog kvarljivosti prehrambenih proizvoda, otkupljivači robe vrlo često manipuliraju ugovorima koje imaju s dobavljačima. Primarne proizvođače se stavlja pred izbor ili pusti da ti proizvod trune ili ga prodaj za sitnicu", objašnjava Borzan.

U Velikoj Britaniji je istraga pokazala kako se u 50% slučajeva u lancu nabave namirnica stvara veliki neopravdani rizik za dobavljača koji mu može stvoriti neočekivane dodatne troškove. Nepoštenim trgovačkim praksama se smatraju manjkavi ili nepostojeći ugovori između dobavljača i trgovaca, retroaktivne promjene tih ugovora, nepošten raskid ugovora te neopravdan prijenos rizika.

Cijene za isti proizvod među EU članicama variraju za oko 34%!

Zastupnici su ocijenili da takve prakse onemogućavaju, prije svega male i srednje poduzetnike, da ulažu u inovacije, proširenje i nove proizvode. Zastupnici tvrde kako nepoštene trgovačke prakse utječu na konačnu cijenu proizvoda. U prosjeku cijene za isti proizvod među članicama EU variraju za oko 34%.

Prosječno kućanstvo, ističe Borzan, na hranu troši 14% budžeta. Činjenica da je primjerice mineralna voda u Irskoj skuplja od one u Velikoj Britaniji za 130% je uzrokovana dijelom i posebnim cjenovnim listama za irsko tržište. Događa se da veliki tržišni igrači posjeduju veliki dio logistike u lancu trgovine hrane, i nemaju interesa spuštati cijene čak i ako je cijena primarnog proizvoda pala. Zato se konačni potrošači stalno žale kako otkupne cijene padaju, ali cijena proizvoda za njih ostaje ista.

Foto: seagull-bt/pixabay.com


Tagovi

Europski parlament Izvješće BDP Trgovački lanci Varanje Prehrambeni proizvodi Otkupne cijene


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.