Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pad cijena
  • 26.08.2014. 19:15

Cijene hrane najniže u zadnjih šest mjeseci!

Prema podacima FAO-a cijene hrane u srpnju bile su najniže u posljednjih pola godine.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 282
  • 39
  • 0

Agencija za hranu Ujedinjenih naroda objavila je podatak da su cijene hrane u srpnju ove godine dotakle najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci. Tome je prethodio pad cijena žitarica, uljarica i mliječnih proizvoda.

Cjenovni indeks mjesečne promjene cijena za košaricu žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera u srpnju je bio za 2,1 % manji nego u lipnju. Pad cijene žitarica u Organizaciji za hranu objašnjavaju dobrim proizvodnim izgledima u velikom broju zemalja proizvođača pa je logično uslijedilo i očekivanje obilnih isporuka namijenjenih izvozu. Također su povećani i izgledi za ovogodišnju proizvodnju žitarica u svijetu i to za 18 milijuna tona pa se sada govori o ukupno 2.498 milijardi tona. Što se tiče svjetskih zaliha žitarica, one su do kraja 2015. godine procijenjene na 604,1 milijun tona, što je 5 % više od ranije procjene.

I u Hrvatskoj se bilježi pad cijena

Državni zavod za statistiku objavio je kako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju zabilježile pad od 0,1 % na godišnjoj razini. U srpnju su pad od 2,9 % na godišnjoj razini zabilježile i cijene prehrane i bezalkoholnih pića. Cijene voća su, u usporedbi sa prošlogodišnjim srpnjem, pale za 11,2 %, a cijene kruha i žitarica pale su za 1,6 %.

Na tržnicama i veletržnicama, kako je i očekivano, u srpnju ove godine značajniji pad u odnosu na lipanj zabilježilo je sezonsko povrće i to rajčica, paprika, patilidžan te mladi krumpir. Pad cijena u srpnju u odnosu na lipanj zabilježile su i sezonske vrste voća, breskve, nektarine, lubenice i dinje.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

FAO Cijene hrane Žitarice Uljarice Mliječni proizvodi Meso Šećer Dobri proizvodni izgledi Zalihe žitarica Državni zavod za statistiku Cijena prehrane Kruh Sezonsko voće i povrće Veletržnice Tržnice Indeks potrošačkih cijena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]