Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukidanje mliječnih kvota
  • 04.04.2015. 14:40

Broj proizvođača mlijeka pada - dok proizvodnja raste!

"Mliječni sektor u okviru ZPP zauzima posebno mjesto. Nacionalni model izravnih plaćanja koji se već počeo primjenjivati, podrazumijeva dodatna plaćanja za mliječne krave, kao i izdašna plaćanja za stočare koji uzgajaju proteinske kulture i koriste ih kao stočnu hranu čime se smanjuju troškove proizvodnje mlijeka“ ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

  • 679
  • 96
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede održan je Stručni savjet za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, na kojem se razgovaralo o aktualnom stanju u proizvodnji, preradi mlijeka i mliječnih proizvoda, provedbi Mliječnog paketa u RH kroz razvoj proizvođačkih organizacija, potporama za proizvođače mlijeka, te Programu za ruralni razvoj.

Članovi Savjeta upoznati su i s novostima te izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i o postojećim i budućim kreditnim linijama za poljoprivredu.

"Članovi Savjeta su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske veterinarske komore, Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka, Proizvođačke organizacije Drava-Sava, Udruge Mliko, GIU Croatistočar, Dukata, Megglea, Vindije, Udruge hrvatske male mljekare, Hrvatske obrtničke komore, CroMilka, Poljoprivredne savjetodavne službe, Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje, Udruge Bilogra, Agrokora, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Agencije za poljoprivredno zemljište i Veterinarskog fakulteta.

S obzirom da je 31. ožujka 2015., ukinut sustav mliječnih kvota EU-a, pred proizvođačima mlijeka je novo razdoblje izazova i prilagođavanja novim tržišnim i proizvodnim okolnostima zbog čega Ministarstvo poljoprivrede želi kontinuirano raditi u dogovoru s proizvođačima i industrijom prerade, na modelima suradnje koji su dozvoljeni i dopušteni u sklopu zajedničke poljoprivredne politike EU", ističu iz ministarstva.

U Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, u ožujku ove godine, nešto više od 10.000 poljoprivrednika mjesečno isporučivalo mlijeko mljekarama. Ovime nisu obuhvaćeni poljoprivrednici koji imaju mljekomate ili prerađuju mlijeko u svojim domaćinstvima.

Iako je broj isporučitelja u odnosu na prethodno razdoblje u laganom padu (2,02 % u odnosu na 2014. godinu), prosječna godišnja isporuka kravljeg mlijeka po isporučitelju je u porastu. U 2014. godini porasla je za 14,27 % u odnosu na godinu ranije, a 89 % u odnosu na 2008. godinu.

Broj proizvođača mlijeka u Hrvatskoj pada, a godišnja proizvodnja raste

"Poseban napredak u proizvodnji mlijeka u Republici Hrvatskoj vidljiv je iz podatka o povećanju isporuke mlijeka prve klase. U 2003. godini samo je 22,7 % isporučenog mlijeka bilo prve klase, 2008. godine 72,1 %, dok je 2014. godine taj postotak narastao na 96,1 %.

Iako je Hrvatska brojčano s 58.815 proizvođača mlijeka, koji su isporučivali 540.798.806 kg mlijeka u 2003. godini došla na nešto više od 10.000 isporučitelja u 2015. godini, isporučena količina mlijeka ostala je na otprilike istoj razini odnosno 522.694.451 kg. Budući da su se tržišni uvjeti, ali i uvjeti stavljanja mlijeka na tržište, drastično promijenili u proteklih 12 godina, važno je napomenuti nekoliko važnih faktora koji su utjecali na promjenu odnosa broja isporučitelja i drastično povećanje količine mlijeka po isporučitelju.

Mala gospodarstva uvela mljekomate

Mljekomati te prerada i prodaja mlijeka i mliječnih prerađevina na seoskim gospodarstvima, novijeg su datuma, jer pravni okvir nije omogućavao ovu vrstu prodaje do unazad nekoliko godina. Mala seoska gospodarstva koja su imala po nekoliko krava i mlijeko isporučivala mljekarama, zbog visokih troškova proizvodnje kao i visokih standarda u preradi mlijeka postepeno su izlazila iz sustava isporuke mlijeka.

Mliječna kriza, aflatoksini i poplave

Pojava mliječne krize u EU, 2009. godine dodatno je utjecala na proizvodnju i isporuku mlijeka u Hrvatskoj. Aflatoksini koji su se pojavili 2013. godine također su poremetili redovitu isporuku mlijeka i smanjili broj isporučitelja s obzirom da je provedba Akcijskog plana podrazumijevala isključenje iz isporuke isporučitelja u čijem je mlijeku otkrivena povećana razina aflatoksina. Prošlogodišnja poplava kojoj je prethodila velika suša također je negativno utjecala na proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj. Tzv. mliječni sektor u okviru Zajedničke poljoprivredne politike zauzima posebno mjesto. Nacionalni model izravnih plaćanja (poticaja) koji se već počeo primjenjivati, podrazumijeva dodatna plaćanja za mliječne krave, kao i izdašna plaćanja za stočare koji uzgajaju proteinske kulture i koriste ih kao stočnu hranu čime se smanjuju troškove proizvodnje mlijeka“ ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Europsku uniju već duže muči prevelika proizvodnja mlijeka

Sustav mliječnih kvota EU-a ukinut je prije nekoliko dana, odnosno 31. ožujka 2015., a uveden 1984. godine, u vremenu kada je proizvodnja EU-a uvelike premašivala potražnju, pa je tada bio jedan od alata uvedenih za rješavanje tih strukturnih viškova. Uzastopnim reformama zajedničke poljoprivredne politike EU-a povećala se tržišna orijentacija sektora i istovremeno uspostavio niz drugih, usmjerenijih instrumenata za potporu proizvođačima na osjetljivim područjima, kao što su ona planinska, gdje su troškovi proizvodnje veći.

Rok za ukidanje kvota prvi je put utvrđen 2003. godine, kako bi se proizvođačima EU-a omogućilo da fleksibilnije odgovore na rastuću potražnju, posebno na svjetskom tržištu, a potvrđen je 2008. godine, nizom mjera namijenjenih postizanju postupnog smanjenja rasta. No čak i s kvotama, u zadnjih se pet godina obujam izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda EU-a povećao za 45 %, a njegova vrijednost za 95 %. Iz projekcija kretanja na tržištu vidljivo je da i dalje postoje veliki izgledi za daljnji rast, posebice u pogledu proizvoda s dodanom vrijednošću, poput sira, ali i sastojaka koji se upotrebljavaju u hranjivim i dijetetskim proizvodima te proizvodima namijenjenima sportašima.

Europska komisija zna da će ukidanje mliječnih kvota izazvati nestabilnosti

"Uoči ukidanja sustava kvota povjerenik EU-a za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan je izjavio: Ukidanje sustava mliječnih kvota izazov je i prilika za Uniju. Izazov je zato što će jedna cijela generacija poljoprivrednika morati raditi u potpuno novim uvjetima, popraćenima nestabilnošću, no bez sumnje je i prilika u smislu rasta i otvaranja novih radnih mjesta.

Stavljanjem snažnijeg naglaska na proizvode s dodanom vrijednošću i sastojke za funkcionalnu hranu, sektor mlijeka i mliječnih proizvoda može postati gospodarski pokretač EU-a." Osjetljivija područja, u kojima se ukidanje sustava kvota može smatrati prijetnjom, mogu na temelju načela supsidijarnosti iskoristiti niz mjera ruralnog razvoja” podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede.

U nastavku je link na stranicu Europske komisije, a na kojoj možete pročitati najčešća pitanja proizvođača mlijeka iz zemalja EU vezna za nedavno ukidanje mliječnih kvota.



Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Stručni savjet za praćenje stanja u proizvodnji i preradi ml Mliječni paket Hrvatska poljoprivredna komora Hrvatska gospodarska komora Hrvatska poljoprivredna agencija Hrvatska veterinarska komora Poljoprivredni fakultet


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]