Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmonela
  • 21.10.2016. 10:25

Braća Pivac: Sumnjiva jaja povučena s tržišta RH

Ministar Tomislav Tolušić u dogovoru s ministrom zdravstva obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja podrijetlom iz Poljske. Oglasila se i Mesna industrija Braća Pivac - potrošači su sigurni.

Foto: bigstockphoto.com, nikkyto
  • 2.472
  • 285
  • 0

Prema informaciji službeno zaprimljenoj od Ministarstva zdravstva o trovanju hranom uzrokovanom Salmonelom, sa sumnjom na trovanje podrijetlom iz jaja, kao i obavijesti zaprimljene putem EU RASFF sustava o potencijalnoj epidemiji trovanja Salmonelom u više zemalja članica, ministar Tomislav Tolušić u dogovoru s ministrom zdravstva obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja podrijetlom iz Poljske.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda: Svježa jaja iz Poljske. Oznaka na jajima je 3PL30221321, a oznaka pakirnog centra za jaja PL 30225901 WE!

Zbog osnovane sumnje u sigurnost proizvoda sa tržišta se opozivaju sva jaja podrijetlom iz pakirnog centra PL 30225901 WE, subjekta u poslovanju s hranom Fermy Drobiu Wozniak Sp. z o.o., ŻYLICE 35a, 63-900 Rawicz.

Svježa jaja iz Poljske povučena s tržišta

Ministar Tolušić nalaže dodatni inspekcijski nalaz i kontrolu proizvoda kako bi osigurao da hrvatski građani kupuju najkvalitetnije poljoprivredne proizvode.

Oglasila se i Mesna industrija Braća Pivac koja je proizvode plasirala na tržište RH. "Obavještavamo vas da su tijekom današnjeg dana svi proizvodi iz navedene obavijesti povučeni s tržišta i da se više ne nalaze u prodaji u Republici Hrvatskoj zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost proizvoda na drugim tržištima Europske unije."

Zaražena jaja i u drugim državama?

Upravo radi sumnje koja postoji na drugim tržištima, a sukladno uputi Ministarstva, proizvod je povučen radi zaštite zdravlja potrošača, navode.

"Do sada su u Hrvatskoj obavljene višestruke i ponovljene analize na velikom broju uzoraka konzumnih jaja proizvođača čiji proizvod je povučen i sve do sada obavljene četiri analize (analiza uzoraka jaja koje su izuzeli državni inspektori na policama trgovačkog lanca, analize trgovačkog lanca, te naše analize u ovlaštenom laboratoriju i analize proizvođača) pokazuju da niti u jednom od brojnih uzoraka nije izolirana salmonela.

U ostalim uzorcima nema salmonele

No, bez obzira na negativne rezultate analiza u Hrvatskoj, a radi sumnji nastalih na drugim tržištima EU, proizvod je povučen iz prodaje.

Kako se u svim našim postupanjima vodimo isključivo uputama nadležnih institucijama i sva naša postupanja do sada su apsolutno u dogovoru s nadležnim institucijama Republike Hrvatske i poduzeli smo sve što je naloženo i dostupno kako bi se zaštitili zdravlje i sigurnost potrošača. Stoga su, a uzevši u obzir objavu Ministarstva poljoprivrede, momentalno povučena jaja iz prodaje i ista će se vratiti proizvođaču ili poslati na uništavanje.

Povrat novca potrošačima koji su kupili proizvod

Pozivamo sve kupce koji su kupili ovaj proizvod i moguće ga još uvijek imaju, da isti vrate na prodajno mjesto na kojem su ih kupili i bit će im vraćen novac bez predočenja računa", poručuju.

Foto: bigstockphoto.com, nikkyto


Tagovi

Salmonela Jaja Poljska Kaufland


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."