Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed mljekara
  • 01.09.2015. 15:30

Borba za tržište mlijeka!

Nakon što je Hrvatska blokirala izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije, danas je organiziran mirni prosvjed mljekara u Gradačcu.

Foto: pixabay.com
  • 413
  • 37
  • 0

Zbog prigovora Hrvatske na odluku Ureda za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO) da neke mljekare iz Bosne i Hercegovine od 26. kolovoza ponovno mogu izvoziti termički obrađeno mlijeko na tržište Unije, neki bosanskohercegovački političari i predstavnici poljoprivrednih udruga, prošlog četvrtka su pozvali na uvođenje protumjera i bojkot hrvatskih proizvoda, no ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako se ta mogućnost zasad ne razmatra, iako je nije potpuno isključio.

Nakon što je Hrvatska blokirala izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije, danas je organiziran mirni prosvjed u organizaciji "Grupacije za mlijeko" Tuzlanskog kantona u Gradačcu. Zabranu izvoza mlijeka u Hrvatsku i u EU, bh. mljekari nazivaju sputavanjem slobode tržišta.

Hrvati nisu iznad BiH

Organizatori prosvjeda tvrde da je roba koja dolazi u BiH iz Hrvatske niže kvalitete nego što je to propisano standardima u EU, a u isto vrijeme zabranjuje se uvoz mlijeka jer navodno nije dovoljne kvalitete za EU.

"Netko jednom mora reći Hrvatskoj da nije država iznad BiH, nego susjedna država i da je mi uvažavamo onoliko koliko ona nas uvažava", rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara Republike Srpske te dodao da ovim potezom Hrvatska pokušava zaštititi svoje tržište na nelojalan i nekorektan način.

Povlačenje veleposlanika zbog mlijeka?

Usorac je najavio kako će, ne uspiju li pregovori u utorak u Bruxellesu, organizirati blokadu graničnih prijelaza s Hrvatskom i tako spriječiti uvoz konkurentskih proizvoda. "Ako ovaj problem ne bude riješen i ako izađemo na granicu tražit ćemo od vlasti BiH povlačenje veleposlanika iz Hrvatske na konzultacije", najavljuje Usorac.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Prosvjed BiH Mirko Šrović Izvoz mlijeka Kvaliteta mlijeka Bojkot Uvođenje protumjera FVO Prigovor Blokada izvoza Grupacija za mlijeko Prosvjed


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."