Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga proizvođača kulena
  • 03.09.2015. 18:55

Baranjski kulen predstavljen u srcu EU!

Baranjski kulen samo što nije dodan listi autohtonih hrvatskih proizvoda s oznakom zaštite zemljopisnog podrijetla na razini EU.

Foto: tzbaranja.com
  • 177
  • 8
  • 0

Baranjski kulen je tradicionalna vrhunska suhomesnata delicija koja već dvije godine ima oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj, a u završnoj je fazi dobivanja iste oznake na razini cijele Europske unije.

Udruga proizvođača kulena Baranjski kulen danas je imala priliku predstaviti Baranjski kulen u Europskom parlamentu u Bruxellesu u suorganizaciji s uredom europarlamnetarke Biljane Borzan.

Završna faza zaštite kulena

Postupak dobivanja oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla pokrenula je sama Udruga proizvođača kulena Baranjski kulen iz Belog Manastira.

"U završnoj smo fazi višegodišnjeg procesa zaštite Baranjskog kulena u cijeloj EU, što će dati dodatni poticaj svim našim proizvođačima. Prezentacijom u Europskom parlamentu želimo upoznati najširu europsku javnost ne samo s kvalitetom našeg kulena, nego i s našom tradicijom, jer Baranjski kulen nije samo prehrambeni proizvod, on je i dio kulturnog nasljeđa i povijesne baštine Baranje", istaknuo je predsjednik Udruge Miodrag Komlenić.

Belje proizvodi više od 300 tona godišnje

Sve više mladih Baranjaca se interesira za pokretanje proizvodnje kulena i uključivanje u udrugu, pri čemu računaju i na novac iz Fonda za ruralni razvoj.

Degustaciji baranjskog kulena OPG-a Matijević i Dobrovac te Belja u EP-u jučer su uz dužnosnike europske administracije nazočili i gotovo svi hrvatski europarlamentarci.

Predsjednik udruge Miodrag Komlenić kaže kako okupljaju sedam članova od kojih svaki godišnje proizvede 7 do 8 tona baranjskog kulena, dok je najveći proizvođač Agrokorovo Belje s godišnjom proizvodnjom od više od 300 tona. Kažu kako im je za rast proizvodnje samo nebo granica. Nakon što kuleni dozriju na tržištu planu za manje od dva mjeseca.

200 kn za kilogram

Trenutačna cijena na domaćem tržištu za kilogram kulena je 200-tinjak kuna.

"Prodajom proizvoda s oznakom zemljopisnog porijekla se na razini EU godišnje uprihode 54,3 milijarde eura i posebno mi je drago da će baranjski kulen biti dio te obitelji. Uvjerena sam da će to poboljšati njegovu prodaju, pojačati povjerenje potrošača u njegovu autentičnost i, naravno, pomoći u promociji Baranje u svijetu", kazala je Biljana Borzan.

Foto: tzbaranja.com


Tagovi

Udruga proizvođača kulena Barnjski kulen Miodrag Komlenić Biljana Borzan Zemljopisno podrijetlo Bruxelles Vrijednost Potrošači


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."