Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 04.08.2014. 08:20

Znate li prepoznati bakteriozu na luku?

Sezona sa puno kiše na više lokacija doprinjela je pojavi bakterioze na luku (Pseudomonas viridiflava).

Foto: www.depositphotos.com, bepsimage
  • 933
  • 59
  • 0

Sezona sa puno kiše na više lokacija doprinjela je pojavi bakterioze na luku (Pseudomonas viridiflava). Problem je što proizvođači često ne razlikuju bakteriozu od mikoza. Pojava ove bakterioze potvrđena je laboratorijskim analizama - prvi simptomi zaraze vide se na donjim listovima u obliku vodenaste pjege, što je vidljivo na slici broj 1.

Slika 1: vodenaste pjege na listovima

Simptomi se lako zamjene sa simptomima plamenjače. Pjega izgleda vodenasto i tako dugo ostaje, a ako na njoj ima sporulacije, može biti od sekundarnih truležnica, ali se onda razlikuje od sporulacije koja se javlja na zarazi plamenjačom.

Zaraza bakteriozom javlja se po čitavim listovima luka koji se lome, a vrhovi trunu bez znakova sporulacije (Slika 2.). Tijekom duljeg kišnog perioda listovi dalje propadaju i na kraju biljka potpuno propadne, zavisno od povoljnih uvjeta za razvoj. Glavica luka je unutrašnjosti smeđa i gubi tržišnu vrjednost bez obzira na to koju je veličinu dosegla.

Mjere zaštite luka od bakterioze

Mjere zaštite uglavnom se svode na prevenciju:

  • plodored
  • umjerena gnojidba dušikom
  • preventivni tretmani bakrom u kombinaciji sa mankozebom

Proizvođačima savjetujemo da, uz redovnu zaštitu protiv plamenjače sa Ridomil Gold MZ, na punu dozu 2,5 kg/ha u svako prskanje dodaju pola doze nekog fungicida.

Slika 2: Trulež vrhova

Važna stvar kod mjestimične pojave bakterioza svakako je pravilno rukovanje sa strojevima. Traktori i prskalice, ali i čizme radnika koji prolaze kroz zaražene parcele, trebaju se dezinficirati nakon izlaska sa njive (npr. klordioksidom). Prskanje protiv ove, i sličnih bakterija, daje zadovoljavajući rezultat samo u preventivi, a ako je bolest prisutna, nema izliječenja, već se samo usporava razvoj bolesti i širenje na zdrave biljke.

Osim zaštite od bakterioza sada ise kreće u završne faze zaštite luka od truležnica sa fungicidima Shirlan ili Switch uz dodatak okvašivača Etalfix pro. Sumporni fungicidi se dodaju jer je poznato da povoljno utječu na razvoj ljuske luka i usputno iritiraju tripsa.

Foto: www.depositphotos.com, bepsimage


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Syngenta Agro Bakterioza Luk List luka Simptomi zaraze Mikoza Vodenaste pjege Zaštita luka Ridomil Gold Swift Plodored Prevencija zaraze


Partner