Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krastavaca
  • 21.07.2016. 07:30

Zbog tuče porasla cijena krastavaca

Porasle su cijene krastavaca, nakon što je tuča uništila više od 30 hektara usjeva u Belgiji.

Foto: Brilliance Eye/bigstockphoto.com
  • 1.693
  • 222
  • 0

Vremenske nepogode ne pogađaju samo hrvatske poljoprivrednike. Dan nakon što je tuča uništila više od 30 hektara krastavaca u Brabantu u Belgiji, cijene su drastično porasle. "Idući dan i više. Ugovori su još uvijek čekali i krastavci su morali biti isporučeni. Potražnja je velika, a ponuda mala!", kaže René Welles.

"Svatko ima određeni postotak napisan u ugovoru kojeg mora isporučiti. Gotovo sve što je tuča oštetila su bili nasadi koji su tek bili zasađeni ili su počeli davati plod", piše Fresh Plaza.

Naravno, može se samo nagađati kakve bi cijene bile da nije bilo tuče, ali ni sezona nije bila najbolja. Posebno su rane sorte rodile manje nego što se očekivalo. Što su biljke kasnije posađene, bolji je urod. Proizvodnja je bila teška, tehnički gledano. Proizvođači su testirani do krajnjih granica u ovoj godini, a gotovo svi su iza volumena proizvodnje, ističe René.

Cijene su proteklog tjedna pale 19 do 20 centi. "Možda su bili malo preskupi u trgovini na malo, što je stagniralo prodaju. Međutim, mislim da je ovaj pad samo za kratko vrijeme", optimističan je René. Najavljuje se poboljšanje vremena, tako da će se povećati potrošnja i potražnja. Primjerice, prošli tjedan su prognozirali 30°C za vikend i potražnja je primjetno porasla. Kako će to utjecati na europsko tržište?

Foto: Brilliance Eye/bigstockphoto.com


Tagovi

Krastavci Tuča Branje Uzgoj Tržište


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.