Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krumpira
  • 05.02.2016. 15:30

Zašto je važno uzgojiti krumpir na Marsu?

NASA u suradnji sa Međunarodnim centrom za krumpir provodi eksperimente kojima se žele približiti mogućnostima uzgoja krumpira na Marsu.

Foto: The Martian
  • 737
  • 92
  • 0

NASA u suradnji sa Međunarodnim centrom za krumpir provodi eksperimente kojima se žele približiti mogućnostima uzgoja krumpira na Marsu.

Peruanska pustinja simulirat će tlo sa Marsa

Za sada će se pokušati uzgajati krumpir u uvjetima koji su slični uvjetima na Marsu, uz nadu da će u konačnici doći do faze izgradnje kupole za uzgoj ovog povrća na tom planetu. Tim znanstvenika u laboratoriju će pokušati stvoriti atmosferske uvjete poput onih na Crvenom planetu, dok će za tlo koristiti zemlju iz peruanske pustinje Pampas de La Joya, koja navodno odgovara zemljištu sa Marsa. Jedan od faktora zbog kojih se očekuje da bi krumpir trebao rasti brže je povećana količina ugljikovog dioksida u atmosferi Marsa.

Pionirski projekt svemirske poljoprivrede

Ovo je važan projekt čiji uspjeh bi znanstvenicima pomogao u razumijevanju brojnih problema. Zajednički eksperiment NASA-e i Međunarodnog centra za krumpir mogao bi postati pionirski projekt svemirske poljoprivrede, a njegovi bi rezultati bili od velike koristi budućim misijama čovjeka na Mars, kao i na druge planete.

"Zbog izvanrednih napora tima stručnjaka koji rade na ovom i sličnim projektima, uskoro bi uzgoj hrane za ljude u svemiru mogao postati ostvariv", istaknuo je Chris McKay, jedan od znanstvenika koji radi na istraživanju svemira u NASA-inom istraživačkom centru.

Drugi cilj projekta je ukazati na ulogu krumpira u poboljšanju globalne sigurnosti hrane. "Kako bolje razumjeti i učiti o klimatskim promjenama, nego uzgojem hrane na planetu koji je "umro" prije dvije milijarde godina", istakao je Joel Ranck, voditelj komunikacija u CIP-u te dodao: "Važno je da ljudi shvate, ako uspijemo uzgojiti krumpir u tako ekstremnim uvjetima kao što su oni na Marsu, onda možemo spasiti život na Zemlji".

Inače, zbog sposobnosti da raste u ekstremnim uvjetima, agronomi već dugo zagovaraju uzgoj krumpira u siromašnim područjima gdje vlada glad jer ima vrlo visoku nutritivnu vrijednost. Počeci uzgoja krumpira datiraju čak do 2.500 godine prije Krista, a najraniji slučajevi uzgoja krumpira zabilježeni su na području današnjeg Perua i Bolivije.

Foto: The Martian


Tagovi

Mars Svemirska poljoprivreda NASA Međunarodni centar za krumpir