Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 17.03.2014. 15:15
  • Međimurska

Zaštitite rane kupusnjače od nametnika

Obaviještavaju se proizvođači ranih kupusnjača neka izvrše zaštitu od nametnika

  • 856
  • 26
  • 0

Proteklog je tjedna nastavljen trend sunčanog i suhog meteorološkog razdoblja, oborine nisu zabilježene, a najviše su dnevne temperature zraka bile veće od +21°C. Temperatura površinskog sloja tla dostiže +9°C, a meteorolozi u narednim danima najavljuju raspon temperatura od jutarnjih vrijednosti +4° do +6°C, dok će najveće dnevne temperature dosezati vrijednost +20°C. Ako se obavlja sadnja ranih presadnica kupusnjača u polje preporučujemo pokrivanje paučinastom folijom, zbog mogućih nižih temperatura zraka krajem mjeseca ožujka.

Također, iskustva iz ranijih godina dokazuju da neposredno pred sadnju kontejnerskih presadnica ranih kupusnjača u polje (npr. kupusa, kelja, cvjetače, brokule) proizvođači moraju poduzeti preventivne mjere za suzbijanje štetnih životinjskih organizama npr. kupusne muhe (Delia), kupusnih buhača (Phyllotreta), kupusne brašnene uši (Brevicoryne), kupusne stjenice (Eurydema) i duhanovog tripsa (Thrips tabaci) te kemijsko suzbijanje korova. Za razliku od ostalih vrste povrća, uspješan uzgoj ranih kupusnjača u polju ugrožava najveći broj vrsta štetnih životinjskih organizama.

Proizvodnja ranih usjeva kupusnjača je nemoguća bez kvalitetne zaštite protiv kupusne muhe (Delia brassicae), koja se u prosječnim pojavljuje već tijekom travnja i/ili prve polovice svibnja (ako se ovakav trend vremenskih uvjeta nastavi ove godine moguće je već tijekom mjeseca ožujka), jer je napad prezimljujuće populacije ovog nametnika koncentriran na malobrojna polja zasađena ovim kulturama pa su štete nezaštićenih usjeva gotovo 100%. Ranijih godina su u poljskim pokusima u našim proizvodnim uvjetima odlični rezultati dobiveni su preventivnim potapanjem kontejnerskog rasada prije sadnje u insekticidnu otopinu.

Dopuštenje za tu namjenu imaju insekticidi na osnovi imidakloprida (Confidor, Boxer, Rapid, Kohinor, Dali, Congo SL). Čupane presadnice golog korijena kupusnjača duže se potapaju u trajanju 10-15 minuta u koncentraciji navedenih insekticida 0,1% (1 dcl/100 lit.vode), ali za rasad u kontejnerima ili presadnice s grudom zemlje primjena sa kratkotrajnim potapanjem ne daje nikakve zadovoljavajuće rezultate.

Navedenom mjerom zaštite pri sadnji čupanih presadnica golog korijena se postiže ravnomjerna zaštita protiv pet kategorije nametnika: kupusne muhe, kupusnih buhača, brašnene kupusne uši, kupusne stjenice i duhanovog tripsa. Samo u brokuli dopuštenje za primjenu ima i pripravak Actara WG u količini 0,4 kg/ha primjenom na sličan način, odnosno potapanjem rasada u otopinu prilikom čega se utroši 400 grama ovog pripravka na hektar, što je prikladno i za presadnice sa grudom zemlje u kontejnerima.

Ali, dodatna folijarna zaštita u drugom dijelu vegetacije kupusnjača je potrebna protiv štetnih gusjenica kupusnog bijelca (Pieris), kupusnog moljca (Plutella) i lisnih sovica (Mamestra). Ukoliko se ne provede potapanje kontejnerskog rasada pred sadnju, mjere zaštite je potrebno provoditi u vrijeme pojave navedenih nametnika u usjevu metodama prskanja biljaka (ili na manjim površinama zalijevanjem biljaka), a dopuštenje imaju samo pripravci na osnovi dimetoata (npr. Rogor 40 EC i slično).

VAŽNO: Uredbom Europske komisije od 24.5.2013. insekticidima na osnovi imidakloprida (Confidor, Boxer, Rapid, Kohinor, Dali, Congo SL) i tiametoksama (Actara WG) je zabranjena uporaba za folijarno tretiranje biljaka u polju prije cvatnje zbog mogućih negativnih posljedica na pčelinje zajednice (premda povrtne kupusnjače pri uzgoju za konzumnu prodaju ne cvatu, velika je opasnost kod primjene ovih insekticida od zanošenja na susjedne kulture u cvatnji koje posjećuju oprašivači - npr. voćke, uljana repica).

Napad prezimljujuće populacije kupusne muhe može se umanjiti i/ili izbjeći poštivanjem plodoreda i pokrivanjem presadnica odmah nakon sadnje u polje paučinastim folijama. Kemijsko suzbijanje korova u kupusnjačama se može provoditi naknadno, 10-tak dana nakon presađivanje biljaka u polje primjenom herbicida Butisan-S u količini 2-2,5 lit./ha. Ovaj pripravak prvenstveno suzbija širokolisne sjemenske korove, a prema potrebi protiv travnih korova (npr. koštan, svračja noga, pirika i sl.) moguće je naknadno, nakon nicanja i početnog rasta uskolisnatih korova, dodati Fusilade Forte EC u propisanim količinama (karenca za kupus 49 dana). Na ranim kupusnjačama u polju biljne bolesti u pravilu ne suzbijamo folijarnim tretiranjem fungicidima, ako se poštuje preporučeni plodored i proizveden je zdravstveno ispravan rasad.


Povezane biljne vrste

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Brokula

Brokula

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokula pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih bjelančevina, 4-6 g ugljikohidrata. Ima visok sadržaj karotena te joj se... Više [+]

Kelj

Kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Savoy cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea var. sabauda

Kelj je dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Izdržljiviji je od kupusa te bolje podnosi visoke temperature i sušu, baš kao niske temperature i mraz. Zbog toga... Više [+]

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Tagovi

Kupusnače Kupus Brokula Kelj Cvjetača SZB Insekticidi Kupusni bijelac Kupusni moljac Lisne sovice Kupusna muha


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]