Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 14.05.2015. 13:20

Zaštitite rajčicu od bolesti i štetnika

Dolaskom toplijeg vremena počeli smo sa sadnjom presadnica rajčica, no izrazito bitno je osigurati njihovu pravovremenu zaštitu!

  • 3.307
  • 156
  • 0

Rajčica je tijekom rasta izložena napadima različitih biljnih bolesti od kojih su najvažnije pjegavost lista, plamenjača rajčice, siva plijesan i koncentrična pjegavost.

Pjegavost lista je bolest kod koje se simptomi mogu javiti već u klijalištima, gdje se odmah nakon nicanja javljaju pjege na kotiledonima, a nerijetko biljke uginu. Nakon presađivanja, simptomi se vide na donjim listovima u obliku sivih pjega. Kako se bolest razvija, tako listovi poprimaju žutu boju, uvijaju se i suše. Plamenjača rajčice rasprostranjena je u svim uzgojnim područjima rajčice (list, stabljika, plod), ali samo u izrazito povoljnim uvjetima uzrokuje propadanje berbe. Simptomi se javljaju u obliku sivih i tamnih pjega koje prvo zahvaćaju donje listove. Pjege nakon nekog vremena poprimaju prozirnu boju, zatim potamne i osuše se. Za vlažnog vremena se na naličju lista vidi bijela prevlaka. Zaraženi plodovi prepoznaju se po tamnim udubljenim pjegama koje poprimaju brončanu boju.

Siva plijesan se može javiti već u klijalištima, a simptomi se na presađenim biljkama uočavaju po sivim nekrozama koje se javljaju na stabljici. Na plodu su simptomi različiti, ali najčešće se zaraza prepoznaje po tamnim pjegama koje okružuje svijetlije tkivo. Bolest se češće pojavljuje u zatvorenim prostorima zbog visoke vlage i nižih temperatura. Koncentrična pjegavost napada sve dijelove rajčice (list, peteljke, stabljiku i plod). Pojavljuju se pjege koje su na početku sitne i nepravilne, a kasnije postaju okruglaste i unutar njih se vide koncentrični krugovi. Ako se bolest ne zaustavi na vrijeme, listovi posmeđe i otpadnu.

Preporuka za suzbijanje bolesti rajčice

Desetak dana nakon sadnje preporuča se tretiranje sredstvima na osnovi bakra kao što je CUPRABLAU Z u koncentraciji od 0,3-0,4 % (300 - 400 g u 100 L vode) - protiv plamenjače i pjegavosti lista.

  • SIGNUM u koncentraciji 0,1-0,15 % (10 - 15 g na 10 L vode) - siva plijesan
  • STAR 80 WP u količini od 2,0 kg/ha (20 g na 100 m²) - plamenjača i crna pjegavost
  • POLYRAM DF u količini 2,0 kg/ha (20 g na 100 m²) - plamenjača
  • ELECTIS WG u količini 1,5-1,8 kg/ha (150-180 g na 1.000 m²) - plamenjače i koncentrične pjegavosti

Preporuka za suzbijanje štetnika rajčice

Štetnici koji mogu napadati rajčicu su zemljišni štetnici, tripsi ili resičari, lisne uši, krumpirova zlatica, sovice i drugi. Kako se to ne bi dogodilo, zaštitu je potrebno provoditi na vrijeme. Za suzbijanje štetnika na nadzemnim organima preporučuju se sljedeći insekticidi:

  • LASER u koncentraciji 0,03-0,05% uz dva tretiranja u razmaku od 3-4 dana
  • FASTAC 10 EC 150-300 ml/ha
  • BOXER 200 SL u koncentraciji 0,10% (100 ml/100l vode)

Za više informacija kontaktirajte stručnjake tvrtke Chromos Agro na jedan od dolje navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Pjegavost lista Plamenjača rajčice Berba rajčice Siva plijesan Koncentrična pjegavost Suzbijanje bolesti rajčice Chromos Agro Insekticidi


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]