Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 15.06.2015. 16:20

Zaštitite povrtnjake od kalifornijskog tripsa!

Kalifornijski trips pripada grupi ekonomski značajnih štetnika.

Foto: depositphotos, macor
  • 1.335
  • 102
  • 0

Ovaj opasni štetnik u RH je utvrđen još 1989., a danas je raširen u svim regijama proizvodnje u zaštićenim prostorima, ali i u polju (paprici, krastavcu, rajčici, luku, poriluku, špinat, blitvi, šparogi...). Štetnik je polifag, boravi na korovskim vrstama kao domaćinima i pričinjava štete velikom broju uzgajanih vrsta.

Najčešće napada papriku i krastavce, ali i sva druga nabrojena povrća. Štetnik se hrani sisanjem biljnih sokova i to iz najmekših dijelova, uglavnom iz tek formiranog ploda na dnu cvjetnog vjenčića. U jednom cvijetu može biti do 100 jedinki (odraslih i ličinki). Na paprikama napada plod koji se deformira, ostaje sitan i poprimi nekrotične pjege. Bjelkaste pjege i crtice nepravilnog oblika mogu se vidjeti i na gornjoj strani lišća. S vremenom se pjege spoje pa dio lista posmeđi, a na lišću se mogu uočiti imago i ličinke.

Pojava već u veljači

Uvjeti za optimalan rast i razvoj paprike idealno odgovaraju uvjetima za razvoj štetnika. U zatvorenom prostoru štetnik se javlja već u veljači na kotiledonskim listićima krastavaca, a razvija generacije sve do studenog, do vađenja kultura. Štete u polju javljaju se puno kasnije, obično u početku cvatnje paprike. U uvjetima proizvodnje u zatvorenom prostoru razvija 12-15 generacija godišnje sa potpuno isprepletenim stadijima razvoja. Jedan ciklus razvoja (od odlaganja jaja do pojave imaga), pri temperaturi od 25 - 30°C traje 15-18 dana. Pri nižim temperaturama razvoj se usporava (npr. pri 15°C traje 44 dana). Imago (odrasli oblik) živi oko 15 dana u kojima intenzivno sišu sokove na plodićima, kopuliraju i odlažu jaja.

Stadij jaja traje 4-5 dana. Iz jaja izlaze ličinke koje se u prva dva stadija vrlo intenzivno hrane u trajanju 5-6 dana. U trećem stadiju lažne pretkukuljice spušta se u tlo na dubinu od 1-2 cm. U tlu se odvija 4 faza (faza kukuljenja). Kukuljenje se može odvijati i u dijelovima cvijeta. Treći i četvrti stadij traje 4-7 dana. Iz kukuljice izlazi imago i u toku od 24 sata (vrijeme sazrijevanja) penje se na biljku i počne intenzivno hraniti. Nakon vađenja kultura, štetnik odlazi na korove domaćine u blizini objekta.

Suzbijanje

Odmah po utvrđivanju prve pojave štetnika treba početi tretiranja i ponavljati ih u razmacima od 3-5 dana, ovisno o vrsti primijenjenih pripravaka. Dobri rezultati postižu se primjenom pripravka LASER na bazi djelatne tvari spinosad (suzbija i lisne minere i kukuruzni moljac). Kvalitetna zaštita kulture može se postići i primjenom pripravaka FASTAC 10 EC (suzbija cvjetnog štitastog moljca/bijelu mušicu). Svakako vodite računa o karenci primijenjenih pripravaka te izbjegavajte dulju uzastopnu upotrebu istih pripravaka (ili iz iste grupe). Najvažniji čimbenik dobrog učinka insekticida je kvalitetna aplikacija s velikom količinom škropiva.

Za više informacija o suzbijanju kalifornijskog tripsa te korištenju preparata, obratite se stručnjacima Chromos Agra na jedan od niže navedenih kontakata!

Foto: depositphotos, macor


Tagovi

Chromos Agro Zaštita povrtnjaka Kalifornijski trips Imago Suzbijanje kalifornijskog tripsa Štete u polju Uzgoj krastavaca Uzgoj u zatvorenom Stadij jaja Fastac 10 EC Kvalitetna aplikacija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]