Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 12.06.2016. 16:30

Za samo tri godine pokrili trećinu potreba graha

Zadruga "Domaće blago" ove godine zasijala grah na 800 hektara u sedam hrvatskih županija.

  • 4.968
  • 837
  • 0

Čim je temperatura tla porasla na 15 stupnjeva Celzijevih, kada je najpogodnije za sjetvu, posijao se grah na čak 800 hektara u sedam hrvatskih županija.

Projekt je to zadruge Domaće blago iz Požeško-slavonske županije koja je započela s radom prije tri godine na 50 hektara i s 25 ljudi, a danas je njome pokriveno 900 hektara u Požeško-slavonskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, a nešto kooperanata ima i u Varaždinskoj te Međimurskoj županiji.

Očekuje se da će ove godine ubrati oko 2.000 tona graha, a primjerice potrebe hrvatskog tržišta je 7.000 tona godišnje, što znači da Domaće blago proizvede gotovo trećinu hrvatskih potreba za grahom.

Prvo kupci pa ugovaranje proizvodnje

"Najprije smo krenuli tražiti kupce, a zatim ugovarati proizvodnju tako da se sve proizvedeno i isplati. Danas se naš grah može nabaviti na veletržnicama, uzima ga Podravka, a zahvaljujući posredstvu tvrtke Gomolava iz Ivanić Grada ima ga i u Kauflandu i Lidlu. Naš je prioritet od prvog dana bio od polja do stola, a kako se naš grah ne može uopće uspoređivati s kineskim", kazao nam je Dragutin Dukić, voditelj zadruge Domaće blago.

Objasnio je da se domaći grah kuha svega jedan sat, a onaj uvozni nekoliko sati i još k tome treba baciti prvu vodu u kojoj su mnogi vrijedni sastojci za svaki organizam.

Uzgajaju i druge kulture za koje postoji interes

Osim graha, na preostalim parcelama uzgajaju i papriku, patlidžan, karfiol, kupus, mrvu,peršin, ciklu, brokulu i još mnogo toga. "Odlučili smo se za dohodovne kulture. Najviše graha sijemo zato što je naše tlo najoptimalnije za tu kulturu. Dok je prinos drugdje u EU oko dvije tone po hektaru, kod nas je tri do četiri tone. Za takav grah imamo mnogo upita. Evo, već se može upiti u Novalji na Pagu, a stigli su nam upiti i Švedske, Finske, Njemačke, Austrije i Slovenije, no mi prvenstveno želimo da naši građani jedu zdravu domaću hranu", kaže voditelj Dukić.

Nakon uspjeha daljnji planovi

Iako je u tri godine zadruga "Domaće blago" jako prosperirala, u skoroj budućnosti u planu je modernizacija i proširenje. Naime, u Ministarstvu ili APPRRR-u je projekt ove zadruge vrijedan 11,5 milijuna kuna za opremanje pogona što znači prijem, sortiranje, skladištenje i pakiranje graha.

"Bili su kod nas i ministar gospodarstva, ministar poljoprivrede i premijer i sad očekujemo ne samo deklarativnu već i financijsku pomoć. Ako izgradimo taj pogon, zaposlit će se dodatnih 20 do 25 ljudi, a ne treba zanemariti ni povećanje broja zaposlenih po OPG-ovima. Znamo da smo postali smetanja nekima koji uvoze dvije - tri godine stari grah iz Kine i gube u financijskom kolaču, ali uvjeren sam da ćemo ispuniti sve naše planove", zaključuje voditelj zadruge Dragutin Dukić.


Tagovi

Zadruga Domaće blago Dragutin Dukić Grah


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)