Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita luka i češnjaka
  • 19.10.2016. 09:00

Vrijeme je sadnje i zaštite luka i češnjaka

Vrijeme je sadnje jesenskih kultivara luka i češnjaka. Prilikom sadnje može se provesti zaštita od štetnika u tlu i zaštita od korova.

Foto: yuris
  • 6.768
  • 748
  • 0

Vrijeme je sadnje jesenskih kultivara luka i češnjaka. Prilikom sadnje može se provesti zaštita od štetnika u tlu (žičnjaci, grčice, sovice pozemljuše) primjenom insekticida širom ili u trake uz inkorporaciju, savjetuje dr.sc. Mirna Ceranić iz Savjetodavne službe.

Od insekticida se mogu koristiti Dursban E 48, Nufos (klorpirifos) - primjenjuju se prije sadnje širom uz inkorporaciju u dozi 6-8 l/ha ili tretiranjem trake istovremeno sa sadnjom uz inkorporaciju u dozi 2-3 l/ha. Force 1,5 G (teflutrin) se primjenjuje u redove za vrijeme sadnje pomoću depozitora za granulirane insekticide u dozi 7-10 kg/ha.

Nakon sjetve, a prije nicanja luka zaštita od korova može se provesti primjenom jednog od herbicida:

  • Afalon disperzija (linuron) - koristi se u dozi 1,35 l/ha, namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova (K-56 dana)
  • Goal, Galigan 240 EC (oksifluorfen) - koriste se u dozi 0,8-1,2 l/ha, namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova. Primjena prije nicanja ili u fazi BBCH 12
  • Stomp 330 E, Dost 330 E, Pendigan 330 E, Stomp Aqua (pendimetalin) - primjenjuju se u dozi 2,5-5 l/ha, ovisno o kojem se preparatu radi, a primjenjuju se ili prije nicanja luka ili u fazi "biča" BBCH 10 (ovisno o kojem se preparatu radi)

Voditi evidenciju o tretiranjima

Nakon sadnje češnjaka zaštita od korova može se provesti primjenom jednog od herbicida: Afalon disperzija (linuron). Koristi se u dozi 1,35 l/ha, namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova prije nicanja. Stomp 330 E (4-5 l/ha), Stomp Aqua (2,5-3,0 l/ha) (pendimetalin). Primjenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova nakon nicanja češnjaka.

Preparate primijeniti prema preporukama proizvođača. Voditi evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje sljedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura. Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvati do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list.

Foto: yuris010/bigstockphoto.com


Povezane biljne vrste

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Luk Češnjak Proizvodnja Zaštita Sadnja Štetnici


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.