Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 27.03.2014. 13:25

Virovitička paprika dokazuje svoju kvalitetu u EU

Jedan od dugogodišnjih prepoznatljivih poljoprivrednih proizvoda iz Virovitičko- podravske županije napokon će dobiti i europsku zaštitu?

Foto: depositphotos.com
  • 443
  • 35
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je 26. ožujka 2014. godine Europskoj komisiji uputilo još jedan Zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla, i to za virovitičku papriku. Po zaprimljenoj dokumentaciji, Europska komisija na odgovarajući način, u roku od šest mjeseci, razmatra svaki zaprimljeni zahtjev kako bi provjerila opravdanost i ispunjavanje uvjeta odgovarajućeg sustava. Nakon što završi postupak razmatranja, Europska komisija objavljuje Jedinstveni dokument predmetne oznake u Službenom listu Europske unije, a u roku od tri mjeseca od objave svaka fizička ili pravna osoba izvan Republike Hrvatske može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev za registraciju oznake.

Kada se oznaka registrira na razini Europske unije to znači da je proizvod zaštićen na području cijele Europske unije i navedena zaštita je vremenski neograničena. Na ovaj način registrirani naziv proizvoda je zaštićen od svake zlouporabe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda te narušavanja ugleda proizvoda. Proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu, a proizvođaču povećava dohodak, nadalje to je i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti kako samog proizvoda tako i područja u kojem se proizvodi.

Virovitička paprika jamči kvalitetu i prepoznatljivost kraja

Kako se svaki grad u Hrvatskoj odlikuje najmanje jednom prepoznatljivom slasticom ili gurmanskom posebnošću, tako se i Virovitica može pohvaliti svojom paprikom. Proizvod je to koji je izravno povezan s virovitičkim krajem i pridonosi, kako gospodarskom tako i ruralnom razvoju grada, ali i cjelokupnog područja županije. Virovitička paprika će uskoro postati prepoznatljiv brand koji će jamčiti svojstvenu kvalitetu proizvoda.

Cjelokupni proces zaštite započeo je još 2006. godine. Začetnici ovog procesa su idejnu zamisao temeljili na jednoj vrsti paprike - paradajz paprike, no kako je projekt zaštite krenuo u realizaciju, ipak je odlučeno krenuti u postupak kojim će se zaštititi tri tipa paprike koja se uzgaja na području virovitičko-podravske županije. Paprike koje jamče kvalitetu proizvođača s virovitičkog područja su vrste paradajz, roga i babura. Ove vrste paprike se većinom uzgajaju na obiteljskim gospodarstvima i već su prepoznatljivi na regionalnim tržištima, ali i šire u Sloveniji i BiH.

Ovime se ujedno otvara i mogućnost i potreba ulaganja u proizvodne i prerađivačke pogone paprike u Virovitičkom području. Kako se ovim postupkom pokušava poboljšati gospodarski napredak ovog kraja, svakako je izgledno i da će realizacija i zaštita virovitičke paprike za stanovnike ovog kraja značiti puno više od tek običnog začina i dodatka jelima, jer je vrijeme da se proizvodnja i sposobnost konačno nagrade.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Roga Babura Ulaganja Zaštita Kvaliteta Brand Virovitička paprika Oznaka zemljopisnog podrijetla Zahtjev za registraciju Ruralni razvoj


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰