Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vikend vrtlarenje
  • 18.09.2016. 12:00

Uzgoj povrća - od vikenda do vikenda!

Vikend vrtlari nikad ne znaju što ih čeka u vrtu kada dođu sljedeći put i moraju biti vrlo domišljati da bi si osigurali zdraviji urod.

Foto: bigtsockphoto.com, Anetlanda
  • 2.516
  • 304
  • 0

Uzgoj povrća i općenito poljoprivredna proizvodnja je veliki izazov, kako za one koji se time profesionalno bave, tako i za one koji uzgajaju povrće i voće za svoje osobne potrebe.

Uzgajanje na otvorenom, ukoliko nemate sustav navodnjavanja ili odvodnjavanja viška vode, te zaštitu od tuče ili vrućina, je prepušteno vremenskim prilikama na koje ne možete utjecati. Uz sve to, ukoliko niste svaki dan u prilici da obiđete što se događa s vašim biljkama, jer vam je vrt daleko od mjesta gdje živite, stvarno je veći dio toga prepušten sreći.

Od vikenda do vikenda

Ja sam od onih koja u svaku sezonu ulazi više sa srećom, ali i s dobrom voljom. Znam da nije dobro biti nespreman za vremenske (ne)prilike koje su, naročito danas uz klimatske promjene vrlo nepredvidive, ali ili tako ili ništa, bar u ovom trenutku. Jedna od najčešćih rečenica koju sama sebi govorim kada je u pitanju vrt ili općenito kad s nekim razgovaram o uzgoju povrća, u ovom slučaju za vlastite potrebe, je: "samo da živim tamo gdje uzgajam povrće, sve bi bilo puno lakše, a mogla bih i više toga uzgojiti".

Znamo da plamenjača u par dana može uništiti sve, ali ako ste u prilici da svaki dan nešto napravite, spasit ćete svoje rajčice sigurno.

Vikend vrtlari nikad ne znaju što ih čeka kada dođu sljedeći put i svaki odlazak je, pored one sreće što ćete vidjeti svoje biljke i uvijek prisutna bojazan za neke loše scenarije koji su uvijek izvjesni. Dosta toga se dogodi od jednog do drugog dolaska, a to je obično period od tjedan dana.

Dogode se i mnoge lijepe stvari, ali i one koje ne želimo. Lijepa su ugodna iznenađenja, rajčica koja je za sedam dana zrela za berbu, tikvice koje ste u zadnjem dolasku ostavili i niste pobrali, jer su vam bile premalene, prilikom sljedećeg dolaska vam se čini kao da su prerasle, ono što ste presadili lijepo se primilo, jer je u međuvremenu i kiša padala, mahune i grašak koje se prošli put ostavili u cvijetu sljedeći put vas obradovali ručkom, itd.

S druge strane, promjene na listu rajčice koje niste primijetili sad se čine ozbiljno zahvaćene plamenjačom, nešto vam je izbušilo rukolu, ali ne znate što je, vršna trulež na paprici, a prošli put ste pobrali divne zdrave velike plodove i tako dalje.

Problemi kod vikend vrtlarenja

Obično u vrt idemo s planom "danas bih trebao/la učiniti ovo", ali vas nerijetko dočeka nešto na što niste računali i tome se morate posvetiti, jer je prioritet, a trudite se i učiniti ono što ste planirali. Kada ste svaki dan u mogućnosti pogledati što se u vrtu događa, možete na vrijeme reagirati kod neke promjene, pa suzbijanje, npr. neke bolesti će dosta kraće trajati i imat ćete ne samo manje posla, nego će i rezultat biti bolji nego kad dolazite jednom u sedam dana. Na primjer, ono što meni oduzme najviše posla je rajčica, naročito s ljetom kao što je ove godine. Sve je bilo sjajno do početka kolovoza.

Uslijed sve više vlage i hladnijeg razdoblja koji je pratio kontinentalno područje od druge polovine srpnja, počele su se javljati promjene na listu, a uglavnom je to bila plamenjača. U tom razdoblju sam i bila dosta odsutna, a u nekim slučajevima je i tri dana odsustva previše da bi nešto napravili, jer za npr. plamenjaču trebali biste biti tu svaki dan neko vrijeme kako bi je uspjeli suzbiti i vratiti zdravlje vašim biljkama. Znamo da plamenjača u par dana može uništiti sve, ali ako ste u prilici da svaki dan nešto napravite, spasit ćete svoju rajčicu sigurno.

Što se u vrtu dogodi u samo par dana

Prije mjesec dana sam imala i jednu situaciju s tikvicama koja odlično pokazuje što se sve u vrtu dogodi u samo par dana. Bila sam na putu i nakon dva tjedna odsustva došla u vrt i uglavnom me sve dočekalo u dobrom stanju. Sretna pobrala plodove, a tikvica oko 10 kg. Taj dan je bio srijeda i sljedeći dolazak je bila subota istog tjedna. Za ta tri dana, jedan red tikvica u potpunosti je uzela plamenjača, sve do jednog lista. Nije mi bilo jasno kako je moguće, jer prije samo tri dana nisam uočila nikakvu promjenu, svi su listovi bili zeleni i zdravi. Moguće da je negdje na nekom listu i bila manja promjena koju ja nisam primijetila, ali eto dovoljna da za tako kratko vrijeme napravi štetu.

Na tikvicama skinuti sve listove

Sve sam listove morala pokidati, a neke biljke sam ostavila, samo stablo, bez listova. Na tim stabljikama su počeli izbijati novi listovi, ali nisu se sve uspjele obnoviti. Ovdje sam naučila i da tikvicama možete skinuti sve listove i da će stabljika početi davati nove listove što je vrlo značajna informacija, s obzirom da u ovakvim situacijama vam jedino pada na pamet da počupate sve i bacite. Međutim, to sam naučila sama, a kasnije sam provjerila iskustva kod nekih drugih ljudi. Naime, odlučila sam eksperimentirati, što svakako svima uvijek preporučujem, jer nemate što izgubiti, a bitno je da znate i ubuduće što u istim ili sličnim situacijama učiniti.

Napominjem da u normalnim uvjetima ne trebate skidati listove, jer svi ti listovi su biljci potrebni, nego se to radi samo ako je neophodno, kao što je slučaj bolesti, gdje svakako morate sve listove ukloniti, jer preko bolesnih listova se širi zaraza, nikako ako su vam zdravi.

Dobro pregledajte sve biljke kako bi ste uočili da li im nešto nedostaje kako biste se što bolje pripremili za sljedeći dolazak.

Primjer koji sam dala s rajčicom i tikvicama je odličan primjer za probleme s kojima se vikend vrtlari često suočavaju. S bolestima se suočavaju svi, ali je izvjesnije da ćete biljke u potpunosti i brže spasiti ako ste svaki dan tu da im pomognete. Ja pričam isključivo o vrtlarenju bez upotrebe sintetičkih preparata i o uzgoju povrća na što prirodniji način.

Tajne uspješnog vikend vrtlarenja

Vikend vrtlari moraju biti vrlo domišljati da bi si osigurali zdraviji urod. Načini na koji si ja pokušavam olakšati, tamo gdje je to moguće su sljedeći. Pvo što uvijek pratim je dugoročna vremenska prognoza. Znamo da je to, naročito danas vrlo teško pratiti, ali na primjer, dan pred polazak u vrt, možete vidjeti što je približno najavljeno za narednih nekoliko dana. S tim u vezi možete pripremiti biljke za vrućinu - napravite neki sustav prekrivanja koji bi bar malo ublažio direktnu izloženost sunčevim zrakama ili ukoliko je najavljena kiša da ne gubite vrijeme na zalijevanje.

Ukoliko će kiša biti više dana, postoji mogućnost za pojavu plamenjače, te neke biljke možete pokušati preventivno zaštiti prirodnim fungicidima. Svakako da bi sve ovo radili i da ste u vrtu svaki dan, ali kad vas nema na više dana, taj dan dolaska morate sve dobro isplanirati, jer vas sutradan, pa ni za dva, tri i više dana nema, a onda može da bude i prekasno. Dobro pregledajte sve biljke kako bi ste uočili da li im nešto nedostaje ili ih je nešto počelo napadati kako biste se što bolje pripremili za sljedeći dolazak.

Posebno obratite pažnju na listove na kojima se prvo javljaju promjene uslijed gljivičnih bolesti (ali i sve ostale promjene), kako bi ste ih uklonili i usporili širenje zaraze i za sljedeći dolazak pripremili neki prirodni rastvor. Ja sa sobom uvijek ponesem litru punomasnog mlijeka, jer ne znam da li će mi zatrebati, a i dolazak za tri dana, a pogotovo za sedam, može biti prekasno da bih nešto napravila. Od samog početka birajte kulture koje su se pokazale da dobro uspijevaju na zemljištu kakvo imate, te birajte one sorte koje su vam se učinile otpornijim na bolesti.

Preporučujem vam sustav malčiranja, jer dobro štiti zemljište od vanjskih utjecaja, ali ovaj sustav tretiranja zemljišta je preporuka nevezana za to koliko često dolazite u vrt, a ukoliko vas nema duži period, svakako je puno bolja opcija. Dobra priprema, stalno promatranje i uočavanje potreba biljaka će vam mnogo olakšati svaki novi dolazak.

Foto: bigtsockphoto.com, Anetlanda


Tagovi

Vikend vrtlarenje Uzgoj povrća Eko Priprema Malčiranje Plamenjača


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Biologinja po zanimanju, eksperimentira i u poljoprivredi, a svoja iskustva dijeli s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić