Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinkovačka šparoga
  • 20.04.2016. 17:30

Umjesto u Njemačkoj, šparogu beru u Vinkovcima

Zadruga Vinkovačka šparoga krenula je u berbu šparoga početkom mjeseca. Beru je dva puta na dan, a u sortirnici odvajaju prvu klasu koja ide za trgovačke lance, i drugu klasu koju prodaju po 13 kuna za pola kilograma.

Foto: bernjuer/bigstockphoto.com
  • 2.491
  • 111
  • 0

Zbog svojih nutritivnih svojstava, šparogu nazivaju kraljicom povrća. Zadruga Vinkovačka šparoga u berbu šparoga krenula je početkom mjeseca.

Bere se dva puta na dan. Iz zadruge kažu da sada sve ide po planu, a nema nikakvih nepoznanica ni kada je riječ o tržištu. Sva šparoga s vukovarsko-srijemskih polja plasiraju se u jedan veliki hrvatski trgovački lanac.

Onu koja nije prve klase zadrugari, odnosno članovi udruge Vinkovačka šparoga prodaju po akcijskim cijenama ispred zadruge. Na taj korak su se odlučili kako bi potaknuli ovdašnje stanovništvo na konzumaciju ovog zdravog povrća.

Postala izvor zarade na slavonskoj crnici

Nekada su Slavonci išli u berbu šparoga u Njemačku, a danas su mnogima postale izvor zarade na slavonskoj crnici. Da ćemo šparoge brati na slavonskim poljima, do jučer je bilo nezamislivo. Pokazalo se da joj zemlja odgovara, a proizvođači znaju da je rentabilna kultura i znaju za što joj se daju i rade je.

Mirko Bošković, upravitelj Poljoprivredne zadruge Vinkovačka šparoga zadovoljan je berbom: "Danas je peti dan kako se bere, mogu reći da smo zadovoljni, s obzirom na vrijeme".

Sa šparogom se radi, ali i zaradi!

Stabljika mora biti 25 centimetara, a berači u rukama imaju mjeru po kojoj vide mogu li je brati ili ne. Bošković kaže kako je ovo prva godina branja, "beremo između 50 i 60 kilograma dnevno, što je za početak jako dobro".

Kod Boškovića se šparoga bere s površine od tri hektara, no na tome se neće zadržati. Šparoga se, kaže, bere oko dva mjeseca, a svoju će njivu pobrati za 20 dana.

Poljoprivredna zadruga Vinkovačka šparoga osnovana je uz pomoć Vukovarsko-srijemske županije. U zadruzi je 10 zadrugara. Jedan od njih je i Ivica Barić, koji kaže kako u sortirnici ima jako puno posla. Kaže kako po jednom hektaru treba oko sedam radnika na njivi, kada je šparoga u punom rodu, a u sortirnici još toliko.

​13 kuna za 500 grama koje nisu prva klasa

Šparoge koje nisu prva klasa, odnosno, koje nisu za trgovačke lance, prodaju za oko 13 kuna za pola kilograma. Radnici u sortirnici kažu kako ide prodaja i tih šparoga, uz prodaju često razmjenjuju i recepte, te savjetuju kupce kako se sve šparoga može koristiti.

Barić ističe kako su zadovoljni sa zaradom. Ističe i to da ulog po jednom hektaru, kada bi se kupovala kompletna oprema, iznosi oko 100.000 kuna. Bošković ima riješen i suvremen sustav navodnjavanja, za razliku od ostalih članova zadruge, što je osobito važno u ljetnim mjesecima.

Cijena je za sada 24 kune, ističe Bošković kako je zadovoljan cijenom te time da se cijena nije već neko vrijeme snižavala. Isto tako, planiraju povećati površine pod zadrugom na više od 20 hektara. Zaključio je Bošković i da treba raditi na preradi šparoge, od smrznutih šparoga, juha i slično.

Foto: bernjuer/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Šparoga

Šparoga

Sinonim: Špargla | Engleski naziv: Asparagus | Latinski naziv: Asparagus officinalis L.

Šparoga je sezonsko povrće i njezini se izboji u priobalnom području beru u travnju i svibnju, a u kontinentalnom području u svibnju i lipnju.  U Europi se više cijeni bijela... Više [+]

Tagovi

Vinkovačka šparoga Šparoga Rentabilna kultura Berba Zadruga


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]