Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podravka
  • 04.06.2016. 18:00

Umaški uzgajivači rajčice u Podravkinoj preradi

20-tak proizvođača rajčice iz Umaga i Pule hvali odličnu suradnju s Podravkom.

  • 2.102
  • 251
  • 0

Proizvodnja rajčica u Istri, posebice na području oko Umaga usko je vezana uz tvornicu za preradu povrća u tom gradu, a koja je u sastavu Podravke d.d. iz Koprivnice.

Dugogodišnja tradicija uzgoja rajčice kod obiteljskih gospodarstava, kao i duga tradicija prerade u tvornici - rezultirala je i uskom suradnjom koja se nalazi na najvišoj mogućoj razini. O toj suradnji razgovorali smo s Dariom Makovcem, predsjednikom Udruge proizvođača rajčice za preradu "Pomidor" i dr.sc. Zdravkom Matotanom, prvim čovjekom Podravkine proizvodnje povrća.

Posjetili smo i pokusna polja. Jedno je ono Renata Forze gdje smo vidjeli i navodnjavanje tifonom i topom za prskanje, a drugo je Roberta Sodomaca gdje je navodnjavanje sustavom kap po kap. Matotan je istaknuo da na svakom pokusu imaju mnogo sorti, ali dok im ne odgovara, ne puštaju ih u proizvodnju. Svaki proizvođač uzgaja rajčicu svake druge godine na istoj parceli, a najčešće u godini pauze od rajčice, uzgaja lucernu radi obnove zemljišta dušikom, a često je primjer i uzgoj neke žitarice.

Odličan primjer suradnje Podravke sa kooperantima

"Udruga postoji već 14 godina. Cilj je bio udružiti se i pojačati. Došli smo danas na visoku razinu, ali i s kvalitetom proizvodnje blizu samog vrha. Udruga je počela s 10-tak entuzijasta. Tada nije bilo lako ni proizvesti rajčicu. Trebalo je imati hrabrosti i uložiti sredstva u proizvodnju, ali i u opremu i mehanizaciju", ističe Makovac koji napominje da je od opreme najskuplja sadilica, a posebice kombajn koji ako je novi, stoji i do 130 tisuća eura, dok se polovni može nabaviti za 30-tak tisuća. "Počeli smo kada je upitan tada bio i nastavak prerade rajčice u Umagu.

Umaški proizvođači rajčice s vrhunskom proizvodnjom osiguravaju sirovinu za tamošnju tvornicu!

I uspjeli smo svi zajedno. Danas udruga broji dvadesetak proizvođača iz Umaga i Pule. Najviše, oko 180 hektara je tu oko Umaga. Oko 40 hektara je kod Pule. Moram pohvaliti odličnu suradnju s Podravkom. Već u studenom imamo sastanke s predstavnicima Podravke, i već tada znamo gdje ćemo i koliko ćemo posaditi.

Zdravko Matotan

Podravka je uvelike "podmetnula leđa"

Znamo gdje ćemo nabaviti sadnice, a i kada ćemo posaditi. Sve se definira i moramo priznati da su u Podravci uveliko podmetnuli leđa. Dogovaramo nabavu sadnica i umjetno gnojivo uz pomoć njih. Zaštitu i ostalo nabavljamo sami", kaže predsjednik udruge "Pomidor" koji ističe i važnost suradnje s dr. Matotanom, kao i gospođom Marinom Diminić Vizintin, direktoricom umaške tvornice.

Sorte se određuju pokusima

"Sorte određujemo vremenom i pokusima. Svake godine imamo 20 do 30 sorti u pokusu i kada dobijemo sliku kvalitete i onda tek pojedinu sortu uvodimo u proces proizvodnje. Mi tražimo kvalitetu, da može izdržati period od sazrijevanja do kraja berbe, količinu suhe tvari. One sorte koje mogu bolje izdržati taj period idu u proizvodnju. Imamo neke standardne već duže vrijeme", kaže Makovac i dodaje kako je cijena sigurna i iznosi od 80 do 90 lipa, ovisno o suhoj tvari.

Stalna kontrola na bolesti

Berba je strojna

"Berba je strojna, i uglavnom ima svatko svoj stroj. Razmišljali smo i zajedničkom boljem stroju, ali bilo bi problema s berbom i preradom u danu berbe. Imamo i problem s plavim dizelom i nije mi jasno kako se ne može za svaku kulturu odrediti koliko treba dizela svakom proizvođaču i da se toliko odobri. Odobre nam pet puta manje plavog dizela od potreba jer su pumpe za navodnjavanje na dizel, a troši se i u berbi mnogo goriva. Predanu rajčicu plaća nam se točno 60 dana nakon predaje u tvornicu.

I to je uvijek, već godinama, tako." Makovac i objašnjava kako u toj proizvodnji nema mnogo ljudskog rada. "Naime, sadnja i berba su veći poslovi. U sadnji treba četiri, a u berbi šest ljudi. Tijekom cijele godine za rad na 15-tak hektara dovoljno je jedan ili dva čovjeka."

Rasadnik crvenog bogatstva

Plodna istarska zemlja okupana suncem Mediterana, opravdano se može nazvati rasadnikom ovog crvenog bogatstva, a Podravkini proizvodi, zahvaljujući podneblju, broju sunčanih sati i specifičnosti sastava tla, sadrže znatno veći udio likopena, β-karotena, C vitamina te minerala u odnosu na ostale rajčice prisutne na tržištu. Njihova je vrhunska kvaliteta dokazana i brojnim priznanjima. Među nagrađenima proizvodima našli su se Passata, Sjeckana rajčica s bosiljkom i origanom, Sjeckana rajčica s maslinovim uljem i češnjakom, ističu u Podravci.


Fotoprilog


Tagovi

Matotan Podravka Rajčice Makovac Umag Tvornica Pomidor


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]