Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 14.09.2014. 17:40

U Srbiji povrće zri preko noći!

Srbija beleži sve veći broj proizvođača povrća koji prilikom uzgoja koriste nedozvoljene materije za ubrzano sazrevanje, štetne za ljudsko zdravlje.

Foto: depositphotos.com
  • 2.326
  • 185
  • 0

Brojni proizvođači povrća pribegavaju raznim metodama kako bi baš oni imali najlepše, najveće i oku najprivlačnije povrće. Pri tome se neretko služe i nedozvoljenim materijama pa tako na primer, mnogi povrtari u Srbiji koriste aktivnu materiju etrel kako bi ubrzali proces zrenja povrća. Inače, etrel nije dozvoljen za takvu upotrebu i može ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje ljudi, što je još više izraženo ukoliko se koristi bez kontrole, a to je najčešći slučaj.

Veštačko dozrevanje povrća - kap na kap

Istina, nekada su se koristili određeni preparati koji su imali za cilj regulisanje rasta i dozrevanja višanja kako bi se osiguralo ujednačeno zrenje radi jednokratnog branja. Danas problem predstavlja činjenica da etrel do biljaka dolazi putem sistema "kap po kap" pomoću kojeg dinje i paradajz veštački mogu da sazru za nedelju dana. Na ovaj način, biljke preko korena prime izuzetno velike količine etrela, što uzrokuje velike probleme. S druge strane, primena folijarnim putem, u određenoj koncentraciji, ne bi imala štetne posledice za zdravlje ljudi. Ova aktivna supstanca nije dozvoljena za primenu u Srbiji, pa proizvođači do nje dolaze na sivom tržištu.

Ovakvim postupcima dobijaju se proizvodi koji izgledom zovu na kupovinu, zreli su i reprezentativni, no ukusom nimalo ne liče na onaj pravi paradajz, dinje i ostalo voće i povrće. Bezukusni su i plastični, a osim toga, još i štete ljudskom zdravlju.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Proizvođači povrća Srbija Aktivna tvar Etrel Ubrzana zrioba Regulisanje rasta Sivo tržište Slama Pšenica Etilen Lični profit Zdravstveno neispravna hrana