Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici
  • 18.06.2014. 09:20

Suzbijanje štetnika u integriranoj proizvodnji

Odlukom Europske komisije iz 2008., spinosad je upisan na listu aktivnih tvari dopuštenih za primjenu u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji u EU

  • 3.050
  • 64
  • 0

Spinosad je insekticid iz nove grupe naturalita, nastalih fermentacijom prirodnih zemljišnih organizama (bakterije Saccharopolyspora spinosa).

Presidental Green Chemistry Challenge Award

Naturaliti su najnovija grupa insekticida (derivata mikrookrganizama), koji su ekološki vrlo prihvatljivi. U prilog tome ide i činjenica da naturaliti u nekim zemljama imaju dozvolu za primjenu u ekološkoj proizvodnji, a poznato je da takva proizvodnja ima vrlo strogo definirana pravila primjene sredstava za zaštitu bilja.

Tvrtka Dow Agrosciences dobila je 1999. godine, priznanje za aktivnu tvar spinosad "Presidential Green Chemistry Challenge Award" koju dodjeljuje Bijela kuća za proizvod od iznimnog doprinosa u proizvodnji hrane.

Danas Dow AgroSciences nudi dva proizvoda na osnovi te aktivne tvari. Riječ je o insekticidima koji se na tržištu mogu pronaći pod trgovačkim nazivom Laser i Success Bait.

LASER se može primijeniti na mnogim kulturama: krumpir, vinova loza, jabuka, jagoda, borovnica, luk, češnjak, malina, ogrozd, lješnjak, poriluk, šparoga, ribiz, blitva, špinat, artičoka, orah, badem, kesten te paprika, krastavci, rajčica i gerberi u zaštićenom prostoru. Doze primjene kreću se u rasponu 0,1 - 0,8 l/ha, ovisno o uzgajanoj kulturi i ciljanom štetniku. Idealan je za suzbijanje štetnika iz redova resičara (Thysanoptera), dvokrilaca (Diptera), leptira (Lepidoptera), opnokrilaca (Hymenoptera), te kornjaša (Coleoptera). Može djelovati kontaktno i želučano. Kontaktno djeluje na sve razvojne stadije štetnih organizama. Da bi tretman imao dobar efekat na jaja, spinosad se mora direktno nanijeti na jaje, dok je za ličinke i imaga dovoljno da dođu u kontakt sa tretiranom površinom. Još veću efikasnost spinosad pokazuje kada se unese u organizam štetnika, jer je želučano djelovanje Lasera 5-10 puta veće od kontaktnog.

SUCCESS BAIT je insekticidni mamac s atraktantom koji se primjenjuje na maslinama, mandarinama i drugim citrusima. Koristi se za suzbijanje maslinove muhe (Bactrocera oleae) i mediteranske voćne muhe (Ceratitis capitata) u dozi od 1 l/ha, 1,25 l/ha ili 1,5 l/ha, ovisno o jačini napada.

Zbog potpuno novog načina djelovanja, spinosad ne pokazuje rezistetnost, pa je idealan za antirezistentne programe. Insekticidi Laser i Success Bait imaju vrlo povoljna ekotoksikološka svojstva, te se zbog izuzetno malog ili nikakvog utjecaja na korisne organizme preporučuju za integriranu poljoprivrednu proizvodnju, kao i za organsko-biološku proizvodnju. Potvrđuje to i odluka Europske komisije od 06.05.2008. godine kojom je spinosad upisan na listu aktivnih tvari dopuštenih za primjenu u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji u EU.

Za više informacija kontaktirajte Dow AgroSciences stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

Spinosad Insekticid Laser Success bait Aktivna tvar Dow Agrosciences Integrirana poljoprivredna proizvodnja Organsko-biološka proizvodnja Štetnici


Partner

Dow AgroSciences RH

Ulica Petra Hektorovića 2, Zagreb, Hrvatska
tel: (0)99 / 47 - 01 - 010, e-mail: afranjic@dow.com web: http://www.dowagro.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.