Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 27.08.2016. 07:30

Sotinac proizvodi ono čega nema i dobro mu ide!

Mladi poljoprivrednik Tihomir Sotinac iz Otoka kod Vinkovaca, odmalena je zavolio poljoprivredu. Danas ima eko površine na 13 ha, 27 ha pod povrćem i preradu do finalnog proizvoda! Obavlja i uslužno sušenje i preradu, a cilj mu je širenje na plasteničku proizvodnju!

Foto: bigstockphoto.com, mashimara
  • 30.504
  • 3.302
  • 0

Mladi poljodjelac iz Otoka, Tihomir Sotinac (35) odlučio je proizvoditi ono čega nema dovoljno na tržištu. Odmalena je zavolio poljoprivredu pomažući djedu i učeći od njega. Kada je djed obolio, polako je preuzimao poslove i zavolio zemlju. Tada nije mislio kako će mu poljoprivreda biti životni poziv.

Šokačka krv ga je vukla nazad

Ni kada je pohađao srednju Poljoprivrednu školu i studirao ekonomiju nije bio sasvim siguran da će živjeti od zemlje pa je nakon studija neko vrijeme radio u struci, u trgovačkoj branši, maštajući o povratku zemlji. Prije desetak godina se vratio u Otok, na djedovo imanje i zasadio prve nasade oraha jer je shvatio njihovu isplativost. Poslije uzgaja razne vrste tikvica i egzotičnih biljaka kojih nedostaje na hrvatskom pa i europskom tržištu.

Danas ima 1.580 stabala oraha

"Šokačka me krv vukla nazad. Radeći u trgovini, uvidio sam kako poljoprivreda nije samo kukuruz i pšenica. Krenuli smo sa skromnih 1,5 hektara oraha prije 11 godina, a danas imam 1.580 stabala i svake godine povećavam zasađene površine i širim za jednu novu kulturu. Bilo je tu razočaranja, uspona i padova, neprospavanih noći i nerazumijevanja okoline, ali je kroz taj znoj sve prošlo."

Ekološka površina na 13 hektara

"Kako su proizvodi postali prepoznatljivi na tržištu i našli svoje kupce, potražnja je premašivala moju ponudu i proizvodnju, te otvaram tvrtku Exotic Pannonia. Brandiram proizvodnju te pronalazim čestite i vrijedne kooperante. Važan segment našeg poslovanja je ekološka površina od 13 hektara za koju imamo certifikat i planiramo ju, kroz naredne dvije godine, povećati na 6.000 četvornih metara plastenika. Uvodimo postupno i ostale certifikate bez kojih je nemoguće ponuditi robu na inozemnom tržištu pa se širimo na plasteničku proizvodnju i preradu do finalnog proizvoda."

OPG Sotinac

27 hektara pod povrćem

Danas tvrtka Exotic Pannonia i OPG Sotinac proizvodi pekmeze, ajvare, lovačke umake, a uskoro i ljute umake s rajčicom, začinsku ljutu i slatku papriku. "Ove godine obrađujemo 27 hektara pod povrćem s tim da imamo već ugovoreno proširenje na jesen za 13 novih hektara." kaže Tihomir Sotinac, dodajući kako proizvodi tikvu butternut, kabochu, hokaido, halloween, kiwano, orah, češnjak, peruansku jagodu, papriku ajvarku, običnu papriku, rajčicu, a od sljedeće godine i đumbir.

Uslužno sušenje i pakiranje proizvoda

Za butternut tikvu Sotinac ima ekološki certifikat, jedan od rijetkih u Hrvatskoj. Na Sotinčevu imanju upravo je u tijeku montaža strojeva za proizvodnju sušenog mljevenog češnjaka i linija za papriku. Prošle su godine pokrenuli segment usluga sušenja i pakiranja te proizvodnju rasade egzotičnog povrća. Na OPG Sotinac, kulture se uzgajaju iz presadnica, a proizvodnja počinje sijanjem sjemena u kontejnere krajem veljače. Kasnije, kada rasad i vremenski uvjeti dopuste, presađuju ih na njivu i to nikad prije 01. svibnja.

Prve berbe tikve

Postavljaju foliju, navodnjavaju i sezona na polju kreće. Prve berbe tikve su početkom kolovoza, češnjak početkom srpnja, paprika iza sredine kolovoza i nakon što se prirodno suši desetak dana, prebacuje se u sušaru, potom se vade sjemenke i peteljke i takva se melje. Tikvice i kiwano na tržište odlaze svježe. "Da imam moć, pomagao bih mlade proizvođače i poticao izvoz."

Sotinac s orasima

Da imam moć, pomagao bih mladima!

Mladi poljoprivrednik iz Otoka podsjeća kako u njegovu poslu svakodnevno ima poteškoća, poglavito u skupom kapitalu kod banaka za nova ulaganja. I radnike je, unatoč velikom broju nezaposlenih na istoku Slavonije, teško dobiti.

"Iskreno, birokracija je svake godine sve manji problem i u odnosu na ranije, danas je stanje odlično. No, za nas poljoprivrednike je i dalje veliki problem naći zemlju, posebice nama mladima. Znam za slučajeve gdje jedna obitelj ima nekoliko OPG-ova i mladi iz tih obitelji koji pristižu već obrađuju po nekoliko stotina hektara zemlje. Oni imaju isti tretman kao mladi poljoprivrednici kojima je zaista potrebna zemlja i koji će kroz svoj rad zaposliti još ljudi, a ne kupiti još jedan veliki traktor i na taj način ne pridonositi zajednici. Želja mi je da se to promijeni."

"Kada bih mogao nešto promijeniti, pomogao bih malim proizvođačima i mladim poljoprivrednicima kroz natječaje za davanje zemlje u zakup, poticao bih kupnju plastenika i opreme te subvencionirao izvoz kroz bilo koji oblik jer na taj način i naš proizvođač može biti još konkurentniji i tako utjecati na BDP", pojašnjava Sotinac.

Danas kupci pronalaze mene!

"Tržište je u početku bilo jako teško pronaći i steći povjerenje kupca. Danas kupci uglavnom pronađu mene, imamo svoju web stranicu gdje se može vidjeti većina naše proizvodnje, no najbolja reklama je ipak sam proizvod."

Izvoze od Austrije do Engleske, a uskoro i u Emirate

"Izvozimo u zemlje EU od Austrije do Engleske, a od sljedeće sezone, kako smo dogovorili, cijela ekološka proizvodnja odlazi u Ujedinjene Arapske Emirate", kaže Sotinac i dodaje kako trenutno zapošljava tri stalna radnika i do proljeća će povećati broj sezonaca s pet na osam. Cilj mu je do kraja sljedeće godine imati osam stalno zaposlenih radnika.

Mladim poljoprivrednicima savjetuje da budu strpljivi i spremni na muke i težak rad, neka se prijavljuju na natječaje fondova EU. Spreman je pomoći svojim dosadašnjim iskustvom. "Može se od poljoprivrede živjeti, ali valja biti uporan i imati jasan cilj", zaključuje Tihomir Sotinac.

Foto: bigstockphoto.com, mashimara


Tagovi

Tihomir Sotinac Kooperanti Birokracija OPG Tržište


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]