Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Staklenik
  • 14.02.2016. 18:00

Samoodrživa kuća unutar staklenika za hladne zime!

Skandinavske zime poznate su kao duge i hladne. Stoga je jedan švedski par odlučio pobijediti hladnoću i od svoje kuće napraviti - staklenik.

  • 2.313
  • 224
  • 0

Prosječna temperatura u siječnju u glavnom gradu Švedske, Stockholmu je 2.8 °C. Grijanje zimi je dosta skupo, a proizvodnja vlastitog povrća gotovo nemoguća. Rješenje problema pronašli su Charles Sacilotto i Marie Grammer prije 10 godina kada su cijelu kuću preobrazili tako da postoji kao mali održivi sustav unutar staklenika - a sve pokreće upravo sunčeva energija.

Staklenik je napravljen od 4-milimetarskog neprobojnog stakla, a nesvakidašnji dizajn koštao ih je oko 80 tisuća eura. Bio je to dugotrajan, ali uspješan proces. Staklenik se grije na suncu tijekom dana i održava toplinu cijele kuće i u večernjim satima. Ova ekološki svjesna obitelj radi postala je tako samodostatna. Prikupljaju kišnicu za potrebe kućanstva, kao i za zalijevanje svojih biljaka. Koriste kuhinjski otpad kako bi stvorili kompost za svoj vrt, tako da se otpad reciklira natrag u njihov mali ekosustav.

Unutar staklenika rastu rajčice, smokve, krastavci, začinsko bilje, grožđe i druge biljke koje inače ne bi bile u stanju preživjeti skandinavske zime. U nastavku pogledajte video o ovoj obitelji i njihovom domu.


Tagovi

Staklenik Marie Grammer Charles Sacilotto Švedska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]