Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šparoge
  • 10.04.2016. 15:00

Sa šparogom se radi - ali i zaradi!

Početno ulaganje iznosi 106.000 kuna, što uključuje sadni materijal, obradu tla, zaštitu i rad. Prva pozitivna godina je treća. A investicija je u cijelosti isplaćena nakon prvih pet godina, kažu proizvođači.

Foto: Bigstockphoto/Volff
  • 858
  • 41
  • 0

Dohodovna je, ali i zahtjevna kultura. Radi se, ali i zaradi. S tim riječima opisuju šparogu proizvođači okupljeni u Poljoprivrednu zadrugu Vinkovačka šparoga, osnovanu 2013. godine. Zelena slavonska šparoga, naglašavaju, ima i svoje tržište.

Isplata investicije za pet godina

"Prepoznali smo da ostaje dobar dohodak od 52.000 kuna. Tu je uračunato sve, čak i kupnja zemlje", ponosno kaže Mirko Bošković, upravitelj Poljoprivredne zadruge "Vinkovačka šparoga" koja s današnjih 30 hektara planira povećati proizvodnju na 150 hektara.

Početno ulaganje iznosi 106.000 kuna, što uključuje sadni materijal, obradu tla, zaštitu i rad. Prva pozitivna godina je treća. A investicija je u cijelosti isplaćena nakon prvih pet godina.

Vinkovačka šparoga - zahtjevna, ali dohodovna kultura!

"Fizičkog rada ima jako puno, to ne može jedna, dvije osobe. Osobito na proljeće berba, to je na hektar pet, šest radnika", kaže Đuro Krznarić, proizvođač iz Andrijaševaca.

Savršen projekt

S potencijalom slavonske šparoge, upoznali su i ministra poljoprivrede prof.dr.sc. Davora Romića kloji projekt smatra savršenim.

"Iznenađen sam brojkama koliko se može zaraditi na šparogi kao kulturi. To je savršen projekt, a kad imamo savršen projekt, onda ga moramo realizirati", kazao je ministar.

Foto: Bigstockphoto/Volff


Tagovi

Vinkovačke šparoge Mirko Bošković Davor Romić Njemačka Izvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/