Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mirjana Biber
  • 09.10.2016. 15:00

S jednog proširila proizvodnju na 100 ha!

Prošlo je desetljeće i pol od kako je Mirjana Biber ušla u poljoprivredu, a zahvaljujući iskustvu, ljubavi i primjeni dobre poljoprivredne prakse, početnički je jedan hektar proširen na 100!

  • 5.615
  • 696
  • 0

Prošlo je desetljeće i pol od kako je Mirjana Biber zakoraknula u poljoprivredu, a zahvaljujući iskustvu, ljubavi i primjeni dobre poljoprivredne prakse, početnički je jedan hektar proširen na 100, o kojima u ovo vrijeme ona ponosno zbori.

Smješteno u Međimurskom Podturenu, četveročlano je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Biber okrunjeno najboljim pokazateljem marljivog rada i truda 2014. godine kada je prilikom proglašenja najboljeg OPG-a osvojilo treće mjesto.

"Gospodarstvo posjeduje i jaku mehanizacijsku silu, a budući da obiluje rascjepkanim parcelama, ne suočava se s problemima oko plodoreda", priča Mirjana koja je 15 ha posvetila uzgoju buče, pet heljdi, a ostatak pšenici, krumpiru i kukuruzu.

15 ha pod bučom, 5 pod heljdom i 80 pod pšenicom, krumpirom i kukuruzom

Proizvodnja bučinog ulja, heljdine kaše, pšenice, krumpira i kukuruza!

Uzimajući u obzir da se na proizvodnju bučinog ulja odlučila zbog početne proizvodnje golica iz čijih se koštica u uslužnoj Zagorskoj uljari proizvodi ulje, danas se diči znamenitom proizvodnjom bučinog ulja, brašna, koštica i heljdine kaše.

Buče golice doprinijele startnoj sreći i porastu proizvodnje

"U narodnoj medicini odavno poznati, pozitivni učinci bučinog ulja u tretmanu crijevnih parazita, problema s prostatom i mokraćnim mjehurom, ali i drugi pozitivni učinci na zdravlje, u novije vrijeme dobivaju i značajnu znanstvenu potvrdu zbog čega smo mi kao proizvođači radosni", tvrdi Mirjana.

Proizvodnja za lokalno i regionalno stanovništvo

S obzirom na to da se Biberi bave proizvodnjom toplog prešanog bučinog ulja koje se termički obrađuje pri temperaturi od 100 - 120 stupnjeva te može stajati i do godinu dana, susreli su se s ponudama glede plasmana na vanjsko tržište. Budući da su odani hrvatskom tržištu, čime njeguju lokalnu i regionalnu poljoprivredu, česti su posjetioci sajmova Međimurja, Zagorja, Slavonije i Baranje gdje su prodajom stekli brojne stalne kupce.

Bučino ulje okrunjeno trećom nagradom

"Možemo se pohvaliti trećom nagradom na Prvoj izložbi bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske, koja je obuhvatila Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju, a kojom se doprinijelo popularizaciji i prezentaciji bučinog ulja na području SZ Hrvatske, te trajnom podizanju svijesti proizvođača i potrošača glede važnosti zdrave prehrane i regionalne prepoznatljivosti", poručuje Mirjana.

Sladoled od bučinog ulja - slastica za obiteljska druženja

Osim hvalevrijednim uljem, Biberi proizvode i domaću tjesteninu s bučinim sjemenkama, sok i pekmez na koji se potrošači, specifična bučina okusa radi, rado odlučuju. Prilikom obiteljskih druženja časte se sladoledom od bučinog ulja koji je, tvrdi Mirjana, prava "zeleno-kremasta" delicija. Na žalost, u ovo vrijeme nije namijenjen prodaji, a može ga se povremeno vidjeti na sajmovima kada u svrhu prezentacije ulja žele privući nove kupce.

Rolomat navodnjavanje radi sprječavanja neželjenih gubitaka prinosa od suše

Uzimajući u obzir da je poljoprivreda tvornica na otvorenom u kojoj uvijek nešto podbaci, Biberi imaju rolomat navodnjavanje čija je svrha sprječavanje neželjenih gubitaka prinosa od suše.

"Imamo rupe - ili velike bazene za navodnjavanje, no, na žalost, one nisu postavljene na svakoj parceli jer su nam poljoprivredno-obradive površine rascjepkane te za sada ne možemo staviti navodnjavanje i na male parcelice kakvim baratamo", tvrdi Mirjana.

Nemamo konkurenciju

S obzirom na to da Biberi poslu prilaze s aspekta srca, entuzijazma, strasti i duha, ne susreću se, dodaje ona, s adekvatnom konkurencijom koja im predstavlja prijetnje i opasnosti glede rizičnijeg poslovanja. Jedini problem su im mali poticaji i visoka ulaganja s kojima se brojni proizvođači u ovo vrijeme bore.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Biber Mirjana Biber Proizvodnja buče Bučino ulje Heljdina kaša Navodnjavanje


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]