Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rotkvice
  • 28.08.2016. 07:30

Rotkvice kao međukultura za redovitu berbu

Sjeme rotkvice možete sukcesivno od veljače do rujna sijati za redovitu berbu. Treba mu samo 20-30 dana da dozrije. Sijte malo i često u kratke redove svakih 14 dana i imat ćete rotkvice tijekom cijelog ljeta.

Foto: pixabay.com
  • 2.057
  • 257
  • 0

Rotkvica, povrće obojene kožice i bijelog mesa, jedna je od najmirisnijih korjenastih vrsta u kuhinjskom vrtu.

Brzorastuće rotkvice odlične su kao "međukultura" između glavnih usjeva povrća sporijeg rasta.

Sjeme rotkvice možete sukcesivno od veljače do rujna sijati za redovitu berbu. Treba mu samo 20-30 dana da dozrije. Sijte malo i često u kratke redove svakih 14 dana i imat ćete rotkvice tijekom cijelog ljeta.

Izaberite rotkvice za brzu berbu

Rotkvice mogu biti okrugle ili valjkaste. Ovisno o sorti rotkvice imaju bijelu kožicu, crvenu, odnosno crvenu s bijelim vrhovima. Bogat su izvor kalcija, željeza i vitamina C. Okrugle ili oble rotkvice sijte na dubinu od 1 cm, a prijelazne i zimske na dubinu od 1-2 cm. Važno ih je posijati ravnomjerno, jer ako usjev nije ujednačen, klijanje će biti neuredno, a izniknule biljčice zasjenit će one zakašnjele.

Pravi oblik, prava dubina

Rotkvice se mogu podijeliti u dvije skupine: zimske i ljetne. Ljetne rotkvice najčešće imaju okrugli ili zaobljeni korijen crvene boje, premda su neke ljetne rotkvice izdužene i katkad ih nazivamo prijelaznima. Zimske rotkvice su dugačke i valjkastog oblika.

Zaštitite rane usjeve

Rotkvice ne vole presađivanje, pa se moraju posijati na mjestu na kojem će i rasti. One koje se posiju ranije, od veljače do kasnog proljeća trebaju zaštitu. Upotrijebite agrotekstil ili plastični pokrov da zaštitite mladice od mraza.

Sunce ili sjena?

Prilična količina sunca koristit će ranim i kasnim sjetvama, ali kad se sije sredinom ljeta dobro će doći malo sjene. Rotkvice vole dobro drenirano, lagano tlo, ali dobro ih zalijevajte da razviju sočno i ukusno korijenje.

Najbolje rotkvice

Za sočne i dobro oblikovane rotkvice posijte ih u vlažno tlo i kad se dobro ukorijene, redovito zalijevajte rastuće biljke. Prorijedite ih na dva centimetra da izbjegnete prenapučenost zbog koje se biljke previše izdužuju.

Međusadnja i međukulture

Rotkvice dozrijevaju vrlo brzo pa su posebno korisne za međukulturu: sjetvu između drugih kultura dok se one ne ukorijene. Korisne su i kao međukulture između sadnje glavnih usjeva. Sredinom ljeta posijte rotkvice kao međukulturu ili kao međuusjev-okoristit će se činjenicom da su u sjeni drugih usjeva i unatoč velikoj vrućini neće prerano sazrijeti.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Rotkvice Uzgoj Zaštita Brza berba


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]