Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisni miner rajčice
  • 24.07.2014. 08:00

Rajčici prijeti novi štetnik!

Iako lisni miner rajčice napada sve vrste pomoćnica (Solenaceae), odnosno krumpir, rajčicu i patlidžan, na njega je osobito osjetljiva rajčica, na kojoj može uzrokovati i 100 postotnu štetu

Foto: depositphotos.com, photographee.eu
  • 1.034
  • 141
  • 0

Proizvođači povrća posljednjih nekoliko godina strepe od relativno novog štetnika, koji se na ovim prostorima pojavio iz Južne Amerike. Riječ je o lisnom mineru rajčice, stručnog naziva Tuta absoluta. Iako ovaj štetnik napada sve vrste pomoćnica (Solenaceae), odnosno krumpir, rajčicu i patlidžan, na njega je osobito osjetljiva rajčica, na kojoj može uzrokovati i 100 postotnu štetu. Posebno zabrinjava činjenica da štetnik može imati od 5 do 12 generacija tijekom jedne sezone, a ženka u jednoj generaciji može odložiti i do 260 jaja!

Štetnik je danas prisutan u svim zemljama Mediterana te Velikoj Britaniji, a dobri se rezultati u njegovom suzbijanju postižu korištenjem sredstava na bazi spinosada i indoksakarba, kao što su Kraft 18 EC te Avaunt EC, koji učinkovito suzbijaju napad gusjenica i ostalih sličnih štetnika.

Životni ciklus lisnog minera rajčice

Leptirići su ove vrste neugledni, veliki od 5 do 7 centimetara, sivo smeđe boje i aktivni uglavnom noću. Životni vijek traje od 28,3 do 76,3 dana, ovisno o temperaturi. Valja napomenuti da se radi o iznimno prilagodljivom štetniku te je na neke od često primjenjivanih insekticida već uočena njegova rezistentnost, a pojavljuje se jednako na otvorenim i zatvorenim prostorima, dok će u zatvorenom imati mnogo više generacija ukoliko se ne kontrolira njegova populacija.

Gusjenice napadaju list i plod, gdje izgrizaju tkivo

Tuta absoluta jaja, koja budu cilindričnog oblika i krem boje, polaže na naličje lista, a gusjenice se iz jaja razvijaju nakon samo 3 do 5 dana. One će napadati sve dijelove biljke, od lista do ploda, gdje izgrizaju tkivo. Gusjenice će se razvijati 11 do 19 dana, nakon čega se kukulje u tlu. Kukuljica će se pak razvijati 6 do 10 dana.

Kako suzbiti štetnika?

Svim se proizvođačima povrća preporuča strogo držanje pravila plodoreda, uništavanje biljnih ostataka i postavljanje vodenih klopki. Također, korisno je u zatvorene prostore uvesti prirodne neprijatelje Tute absolute, kao što su Macrolopus caliginosus i Nesidiocoris tenius. Za učinkovito praćenje pojava prvih leptira, potrebno je postaviti feromonske klopke, a njima će se ujedno učinkovito suzbijati i populacija štetnika.

Foto: depositphotos.com, photographee.eu


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Povrćarstvo Rajčica Pomoćnice Solenaceae Zaštita rajčice Spinosad Indoksakarb Štetnik rajčice Kraft 18 C Avaunt EC Tuta absoluta Insekticidi Rezistentnost Gusjenice lisnog minera rajčice Feromonske klopke Macrolopus caliginosus Nesidiocori


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]