Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krumpira
  • 27.04.2014. 14:01

Proljetna sadnja krumpira obitelji Hruškar

Vrlo je bitno biti marljiv i strpljiv, jer nakon uloženog truda i rada ipak se na kraju sve zajedno isplati

Foto: rgbstock.com
  • 1.120
  • 67
  • 0

Krumpir glasi kao jedna od najintenzivnijih poljoprivrednih kultura i ujedno ima visoke reproduktivne sposobnosti s prinosima od 25-50 t/ha. Krumpir je zahtjevna kultura koja zahtijeva puno ljudskog rada i poljoprivredne mehanizacije, uz veliko ulaganje u repromaterijal poput sjemena, gnojiva, zaštitnih sredstava i drugih inputa. Odlikuje ga visoka prehrambena vrijednost - sadrži obilje škroba, visokovrijednih bjelančevina, vitamina i minerala.

Vrijeme je proljetne sadnje krumpira. No, kiša i loši vremenski uvjeti ne idu na ruku poljoprivrednim proizvođačima. Posao se ipak obaviti mora, kako bi se kasnije ubirali plodovi rada. Tim ciljem se vodila i obitelj Hruškar iz Vidovca koja namjerava zasaditi površinu od 4 ha. Zasađenom površinom planiraju ostvariti oko 100 tona krumpira. Zdravko Huškar, gazda imanja, ističe svoje zadovoljstvo prošlogodišnjim pripremama, kada je krumpir u ovo vrijeme već bio zasađen, no napominje kako se protiv vremena ne može. Vremenu se treba prilagoditi i što učinkovitije izvršiti potrebne pripreme.

Pošto je riječ o zaista velikom imanju, posao ne bi bio moguć bez pomoći njegove obitelji, Marije i Andrije Hruškar. Posla zasigurno ne nedostaje, pošto se obitelj, osim proizvodnjom krumpira, bavi i uzgojem sadnica raznog voća, povrća i cvijeća koje uzgajaju pod površinom tri velika plastenika. Tu se mogu pronaći sadnice paprike, kupusa, rajćice, tikvica, lubenice, jagoda, raznog začinskog bilja, kelja te mnogih drugih vrsta koje prodaju na lokalnoj tržnici. Uz proizvodnju krumpira i sadnica, obitelj Hruškar ima i kokoši koje im osiguravaju svježa, domaća jaja.

Foto: rgbstock.com


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Proljetna sadnja Krumpir Poljoprivredna mehanizacija Uzgoj sadnica Zdravko Hruškar Domaća jaja Rajčice Tikvice Začinsko bilje Varaždin


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?