Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pad cijene lubenica
  • 08.08.2014. 08:30

Proizvođači s lubenicama muku muče!

Računica kaže da troškovi po hektaru lubenice, ne računajući gorivo, transport i naš rad, iznose 51.900 kn, a kada nam lubenice plate po 1,10 kn, dobijemo 52.000 kuna

Foto: depositphotos.com
  • 499
  • 47
  • 0

Zbog jeftinog uvoza lubenica iz Grčke i Albanije, domaći proizvođači muku muče s plasiranjem svojih proizvoda po prihvatljivoj cijeni. Trenutačno im se nudi otkupna cijena od samo 1,10 kuna po kilogramu, umjesto dosadašnjih 1,90 kuna, što je prema navodima Mirka Boškovića iz Cerne, čisti gubitak za proizvođače.

Mnogi su nezadovoljni činjenicom da troškovi po hektaru lubenice iznose oko 50.000 kn, a kada im lubenice plate po 1,10 kn, jedva da pokriju troškove proizvodnje, ne računajući rad, gorivo, transport, infrastrukturu koju su stvarali godinama. Daleko je to od podmirenja troškova, a kamoli zarade.

Iz lubenica ravno u šparoge

Uz to je ove godine zbog prekomjerne kiše u Slavoniji, 30 % uroda bilo uništeno pa se nekolicina proizvođača okreće proizvodnji šparoga, gdje se nadaju boljim rezultatima. Kiša je zahvatila i proizvođače lubenica u neretvanskom području, koji su berbu lubenica morali pomaknuti za dva tjedna. Početna otkupna cijena im je zbog toga bila 50 lipa manja, odnosno 1,80 kn umjesto prošlogodišnjih 2,30 kn za kilogram. Mnogi tvrde da će se morati okrenuti stakleničkom i plasteničkom uzgoju sezonskog voća i povrća.

Trenutačno je otkupna cijena lubenica 0,80 kuna, zbog čega proizvođači više i ne vrše berbu svojih proizvoda. Tako u cijelom neretvanskom području možemo vidjeti na tone lubenica kako trunu na njivama. Proizvođači tvrde da im se jednostavno ne isplati brati po toj cijeni, budući da će zbog troškova nastalih angažiranjem ljudi za berbu i potrošenog goriva biti u gubitku.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Jeftini uvoz Lubenice Otkupna cijena Plasiranje proizvoda Troškovi proizvodnje Rad Gorivo Transport Neisplativost Plastenički uzgoj


Autorica

Mateja Baotić

Više [+]

Mateja je administratorica AgroKluba i apsolventica je Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Voli prirodu i vječni je optimist!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić