Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zemljišta
  • 19.01.2015. 13:35

Priprema zemljišta za sadnju krumpira!

Priprema zemljišta za sadnju krumpira u dalmatinskom priobalju!

  • 5.264
  • 271
  • 0

Kako u dalmatinskom priobalju započinje ljetna sadnja krumpira već u veljači, ako to vremenske prilike dozvoljavaju, priprema zemljišta započinje već u siječnju. Krumpir za sve vrijeme rasta ima zahtjev za rahlim i prozračnim tlom, umjerene vlažnosti. Tome treba podrediti cjelokupnu agrotehniku.

Osnovna obrada zemljišta (oranje) mora biti kvalitetno izvedena, jer naknadne agrotehničke mjere ne mogu ispraviti propuste, koji su rezultat osnovne obrade. Oranjem se u tlo unose biljni ostatci, organska gnojiva, predstartna mineralna gnojiva i dr.

Specifičnosti oranja kod pripreme tla za krumpir

U Hrvatskoj ima malo proizvodnih područja koja obiluju oborinama cijelog vegetacijskog perioda. Oranje na 25 cm je zadovoljavajuće na plitkim i laganim zemljištima. Kada je pred krumpirom u plodosmjeni bila žitarica, nakon žetve je poželjno "prašiti" strnište na 15 cm dubine, uz prethodnu primjenu dušičnih gnojiva (30-50 kg/ha čistog dušika).

U jesensko-zimskom razdoblju jedan dio organske mase koja je zaorana, razgradi se u mineralni oblik i postaje dostupna biljkama tijekom vegetacije. Oranje tijekom rane jeseni daje pozitivne rezultate i kod smanjenja korova, jer se dio sjemenskih korova nakon žetve i njihove jesenske inicijacije mehanički suzbije. Ponekad se osnovna obrada ne obavi tijekom jeseni i zime, što u proljeće donosi niz negativnih efekata.

U područjima koja imaju veće količine oborina, tijekom zime može doći do jačeg sabijanja preoranog tla. Na proizvođačima je prosudba koje će vremensko razdoblje za osnovnu obradu izabrati. Oranje se mora provesti kod optimalne vlažnosti zemljišta (nije poželjno da se brazde ljeskaju na suncu), jer nakon okretanja brazde, zemlja će se slabo mrviti tijekom oranja.

Predusjev za krumpir su žitarice

U osnovnoj obradi koriste se klasične vrste plugova, primjereno vučnim strojevima, dok na sušnom i pjeskovitom zemljištu, vrlo dobre rezultate postižu diskosni plugovi. Nakon oranja zemljišta potrebno je predsjetveno prirediti tlo za sadnju. Kvalitetna predsjetvena priprema omogućuje korjenskom sustavu nesmetan rast i razvoj, a nakon tuberinizacije i povoljan razvoj gomolja.

Organska i predstartna te predsjetvena (NPK) gnojiva je nužno pripremiti prije predsjetvene pripreme tla sjetvospremačima (tanjurače, horizontalne rotirajuće freze, drljače). To je važno s motrišta jednakomjernosti raspodjele granula gnojiva u korjenskom sloju tla. Krumpir je zahtjevan na plodosmjenu u svim proizvodnim uvjetima. Posebno ako su organska gnojiva malo zastupljena u proizvodnji. Nepovoljno reagira na monokulturu, kao i na neke okopavine, brzo stvara umornost zemljišta, bez obzira na intenzivnost agrotehničkih mjera.

Dobar predusjev za krumpir su ozime ili jare žitarice, koje rano ostavljaju zemljište slobodnim za pripremu tijekom jeseni i zime. Unošenjem organskih ostataka (strnina), popravlja se humusna komponenta u tlu i poboljšava prozračnost, a nakon mineralizacije i usvajanje potrebnih hranjiva.


Tagovi

Priprema Tla Sadnja krumpira Dalmatinsko priobalje Zemljište Oranje Plugovi NPK Predsjetvena gnojiva Ivo Butorac


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.