Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 28.11.2016. 07:30

Pravo vrijeme za malčiranje i zaštitu biljaka

Dolaskom niskih temperatura i pojavom mrazeva, potrebno je zaštititi biljke malčiranjem. Iako u proljeće i ljeti malč ima drukčiju funkciju, kako bi se spriječio rast korova, zadržala vlaga te zagrijalo tlo, zimi on pomaže biljkama izdržati oštre klimatske uvjete, kroz mrazeve i jake vjetrove.

Foto: bigstockphoto.com, stefanolunardi
  • 3.237
  • 244
  • 0

Dolaskom niskih temperatura i pojavom mrazeva, potrebno je zaštititi biljke malčiranjem. Iako u proljeće i ljeti malč ima drukčiju funkciju, kako bi se spriječio rast korova, zadržala vlaga te zagrijalo tlo, zimi on pomaže biljkama izdržati oštre klimatske uvjete, kroz mrazeve i jake vjetrove.

Malčiranje biljaka u zimskoj sezoni ih izolira od prebrzog smrzavanja i odmrzavanja. Najbolja zaštita tla preko zime je snijeg, no u krajevima gdje se on neće zadržati cijele zime, postoje druga rješenja.

Zaštita biljaka od mraza

Malčiranje bi se trebalo izvesti onda kad su noćne temperature 0°C ili spod 0°C. Najbolje vrijeme za malčiranje je krajem studenog. Nikako nije dobro malčirati tlo ranije kako se ne bi pojavili razni glodavci kao miševi i voluharice.

Smisao zimskog malčiranja jest sniziti temperaturu tla a ne čuvati ga toplim. Iako malč zaista pomaže kao izolator od niskih temperatura, tlo se ipak smrzne. No malč omogućuje da taj proces prolazi postupno. Naizmjenična smrzavanja i odmrzavanja tla nanose velike štete na korijenju višegodišnjih biljaka.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće!

Što deblji sloj malča

Materijali koji se mogu koristiti za malčiranje mogu biti različiti. Od organskog malča mogu se koristiti slama, iglice bora, otpalo lišće, grane zimzelenog drveća. Slama je dobar izolator zato što njezine šuplje stabljike sadržavaju zrak. Kada se postavlja malč od slame, mora se pripaziti da malč ne sadrži sjemenke korova.

Preporučuje se što deblji sloj malča, između 15 do 25 cm. Lišće nema tako dobre odlike izolatora kao slama jer se na niskim temperaturama može zalediti. Lišće je vrlo jednostavno za postavljanje i brzo se razgrađuje, ali je potrebno postupati s oprezom. Grane zimzelenog drveća predstavljaju odličan zimski malč. One se ne zbijaju i pomažu sakupiti i držati snijeg na mjestu. Također se mogu postaviti na vrh slamnatog malča kako ne bi moglo odletjeti pod naletima vjetra.

Čim trava počne zeleniti, ukloniti malč

U proljeće, čim trava počne zeleniti (sredina travnja), malč je potrebno ukloniti. Malč se može ostaviti i duže ako još uvijek postoji opasnost od mrazeva. Previše malča ih može zagušiti te dovesti do truljenja korijena. Grane zimzelenog drveća su najjednostavnije za uklanjanje. Kako bi uklonili slamu, treba koristiti vile te pažljivo odgrabljati grabljama. Lišće se uklanja u slojevima kada se vanjsko lišće počinje odmrzavati. S obzirom da se brzo razgrađuju, uklanja se vrlo lako. Materijali koji se ne preporučuju za zimsko malčiranje su otkosi trave i piljevina zbog lošijih izolatorskih sposobnosti.

Tuneli i plastenici

Zaštitu od zime mogu pružiti niski i visoki tunel, hladni okviri i plastenici. Njihovom izgradnjom i primjenom može se produžiti dozrijevanje povrća. Za izradu jednostavnog i privremenog hladnog okvira potrebno je na metalne šipke u saviti ušice i krajeve postaviti u vrt pored reda s usjevom. Zatim treba postaviti prozirnu plastičnu foliju preko metalnih ušica tako da ograde biljku. Toplina će se sačuvati a hladnoća neće moći ući unutra. Izgradnja zahtijeva vremena i truda, ali je hladni okvir moguće i kupiti. Hladne okvire je potrebno ventilirati, posebno za sunčana i topla vremena.

Od umjetnih materijala može se koristiti agrotekstil. Ovaj polipropilenski sintetički materijal polaže se preko usjeva te pruža dobru zaštitu od mraza. Propušta vlagu i svjetlost te je vrlo jednostavan za manipulaciju.

Prekrivanje tkaninom

Prekrivanje biljaka je još jedan uspješan način zaštite od mrazeva. Na taj način se čuva zimzeleno bilje od isušivanja listova. Postupak započinje postavljanjem tri ili četiri štapa koji se postavljaju oko biljke. Na štapove se postavi neka deblja tkanina, nikako polietilenski materijal jer on oduzima zrak biljci te stvara biljci efekt staklenika (niske noćne temperature i visoke dnevne). Ovakve značajne temperaturne promjene mogu uzrokovati različite štete kod biljaka.

Biljke mogu biti prekrivene nekim materijalom dok god traje hladno razdoblje. Kada vremenske prilike budu malo umjerenije ili bude kišno razdoblje, pokrov se može maknuti. Štapovi se za svaki slučaj.mogu ostaviti. Materijali koji se mogu koristiti su juta, stare plahte ili pokrivači.

Za biljke u posudama, najjednostavnije ih je preseliti na toplije mjesto. Smjestiti ih se može u plasteniku, kući ili ostavu, ovisno o potrebama biljke. U proljeće je potrebno pripaziti na postupnu aklimatizaciju biljke prije preseljenja na otvoreno.

Foto: bigstockphoto.com, stefanolunardi


Tagovi

Malč Malčiranje Visoki tuneli Niski tuneli Plastenici Mraz Agrotekstil


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.