Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrochem Maks
  • 27.06.2016. 13:30

Povrtne i voćarske kulture na udaru pepelnice!

Suzbijanje pepelnice kao i ostalih biljnih bolesti potrebno je provoditi preventivno - kada se ostvare uvjeti za zarazu, a prije simptoma bolesti!

  • 4.424
  • 176
  • 0

Krastavce, dinje, lubenice, kao i druge povrtne kulture u vrtovima i okućnicama te u intenzivnim proizvodnim sustavima, svake godine, bez iznimke napada pepelnica. Pepelnica je uz plamenjaču, najznačajnija bolest kulturnog bilja koju uzrokuju patogene gljivice iz porodice Erysiphaceae, a simptomi su uglavnom lako prepoznatljivi.

Na zaraženim biljkama pojavljuju se pepeljaste prevlake, prevenstveno na lišću i stabljikama. Pepeljaste prevlake se intenzivnije pojavljuju na donjim listovima, iako se pepelnica može pojaviti na svim nadzemnim biljnim djelovima. Kako se bolest razvija, prevlake se šire pa mogu prekriti cijelu biljku, a zaraženi listovi i biljni djelovi požute, suše se i otpadaju. Osim, vrlo izraženih simptoma koji umanjuju vrijednost kulturnog bilja, najveći utjecaj pepelnica ima upravo na urod, koji se, bez provođenja mjera zaštite može umanjiti i za 70%.

Pepelnica se osobito lako pojavljuje i razvija u uvjetima visoke vlage i povoljnih temperatura (25-28°C). Kiše joj, za razliku od plamenjače, ne odgovaraju jer ispiru spore s biljnih djelova, ali samo par dana bez kiše dovoljno je da se pepelnica intenzivno proširi u povrtnjacima, voćnjacima i svim poljoprivrednim nasadima.

Provoditi preventivno suzbijanje pepelnice!

Suzbijanje pepelnice, obavezna je mjera svih odgovornih proizvođača bez koje uspješna proizvodnja nije ostvariva niti u jednom proizvodnom području. Mjere kontrole podrazumijevaju pridržavanje plodoreda, optimalnu gnojidbu dušikom, uništavanje biljnih ostataka i ostale agrotehničke mjere, a samo suzbijanje provodi se fungicidnim pripravcima.

Suzbijanje pepelnice kao i ostalih biljnih bolesti potrebno je provoditi preventivno - kada se ostvare uvjeti za zarazu, a prije simptoma bolesti!

Suzbijanje pepelnice na krastavcima, dinjama i lubenicama treba provesti preventivno, a tvrtka Agrochem Maks preporuča suzbijanje pripravkom Karathane Gold 350 EC u količini od 40-60 ml/1000 m² uz ponavljenje maksimalno tri puta u vegetaciji u razmaku od 10 dana te uz karencu od svega 3 dana ili pripravkom Domark 40 ME u dozi 10 mL u 10 litara vode i uz karencu sedam dana.

Karathane Gold 350 EC je jedini organski kontaktni fungicid na svijetu, jedinstvenog načina djelovanja jer blokira stanično disanje i mtabolizam patogena. Karathane Gold 350 EC ima nižu dozu primjene i duže djelovanje u odnosu na ostale fungicide iz ovog programa, a djeluje i na visokim i niskim temperaturama. Odlikuje se preventivnim, kurativnim i eradikativnim djelovanjem na pepelnicu i aktivan je na sve stadije patogena. Aktivna tvar meptil-dinokap djeluje na više različitih bio-procesa patogena zbog čega do danas nije zabilježena rezistentnost, odnosno otpornost patogena. Zbog svojih osobina (različitog načina i dužine djelovanja) Karathane gold 350 EC se idealno uklapa u antirezistentni program suzbijanja pepelnice.

Odlična učinkovitost i mogućnost miješanja

Domark 40 ME je sistemični fungicid s preventivnim, kurativnim i eradiktivnim djelovanjem što znači da sprječava, zaustavlja i otklanja simptome pepelnice. Odlične je pokrovnosti pa se vrlo brzo proširi i ravnomjerno usvaja u biljno tkivo. Ne izaziva deformacije, zastoje u rastu, fitotoksičnost niti ožegotine bez obzira na vremenske uvjete. Primjenjuje se u svim najznačajnijim povrtnim, voćarskim, ukrasnim, čak i ratarskim kulturama.

Domark 40 ME karakterizira odlična učinkovitost i mogućnost miješanja sa svim važnijim pripravcima bez ograničenja. Domark 40 ME se primijenjuje u koncentracijama 0,06-0,125% za suzbijanje pepelnice paprike, rajčice, krastavaca, dinje, lubenice, ruže, krizanteme i ostalog ukrasnog bilju. Karenca za papriku i rajčicu iznosi samo četiri dana, a za dinju, lubenicu, krastavce i tikvice sedam dana.

Pripravke Karathane Gold 350 EC i Domark 40 ME potražite u poljoapoteci HORTIKULTURA, Pro-Tehna d.o.o., Maksimirska 64 u Zagrebu. Za više informacija o zaštiti povrtnih i voćarskih kultura obratite se tvrtki Agrochem Maks na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Nataša Mužević dipl.ing.agr.


Tagovi

Zaštita Pepelnica Plamenjača Gljivice Zaraza Krastavci Dinje Lubenice


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo