Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks
  • 18.11.2015. 18:15

Polijeganje rasada - bolest zaštićenih prostora

Vrste roda Phytium napadaju ukrasno bilje, rajčicu, krastavce, lubenicu, salatu, špinat, kupusnjače i druge kulturne biljke, a simptomi se javljaju u obliku truleži sjemena, paleži klijanaca ili tek izniklih biljka.

  • 2.999
  • 39
  • 0

Iako upravo pojam "zaštićeni prostor", sam po sebi pretpostavlja kontrolirane uvjete proizvodnje kulturnog bilja, čak niti u ovakvim uvjetima biljke ne mogu izbijeći napade patogenih gljivica, uzročnika bolesti. Čak što više, upravo u zaštićenim prostorima bolesti postaju najznačajniji limitirajući čimbenik uspješne proizvodnje.

Najznačajnija bolest zaštićenih prostora svakako je polijeganje rasada. Uzročnici polijeganja rasada su patogene gljivice iz roda Phytium koji obuhvaća više od 100 različitih vrsta gljivica pa napadaju gotovo svaku kulturnu biljku uzgajanu u zaštićenom prostoru. Ove gljivice žive u tlu (tzv. "soil born" gljivice), a njihova patogenost (sposobnost izazivanja oboljenja) ovisi o vlagi, temperaturi, svijetlu, pH vrijednosti i drugim čimbenicima. Upravo optimalni kontrolirani uvjeti koji se postavljaju radi osiguranje najboljeg razvoja biljaka u zaštićenom prostoru, odgovaraju patogenosti ovih gljivica. Drugim rječima, bolji uvjeti za razvoj biljaka znače i bolje uvjete za aktivnost patogenih gljivica koje uzrokuju polijeganje.

Vrste roda Phytium napadaju ukrasno bilje, rajčicu, krastavce, lubenicu, salatu, špinat, kupusnjače i druge kulturne biljke. Biljke su obično napadnute u zoni korijenovog vrata ili prizemnim biljnim organima, a simptomi se javljaju u obliku truleži sjemena, paleži klijanaca ili tek izniklih biljka. Napadnute biljke poliježu, a rast im se zaustavlja.

Jačina napada ovih gljivica ovisit će o dubini sjetve, tipu tla te starosti i kvaliteti sjemena pa je zaštitu od polijeganja potrebno započeti već sa izborom kvalitetnog certificiranog i neoštećenog sjemena, osiguranjem dobre obrade tla i sterilizacijom tla.

Rješenje u borbi protiv bolesti zaštićenih prostora

Nakon kvalitetne pripreme bit će potrebna i zaštita prikladnim fungicidima tj. zalijevanje fungicidima ili potapanjem lukovica, a svakako se preporuča koristiti fungicide šireg spektra djelovanja kao što je PROPLANT SL. Ovo je sistemični fungicid pa ga biljke provodi od korijena do novoizraslih biljnih dijelova. Preporuka korištenja upravo pripravka PROPLANT SL ne proizlazi samo iz činjenice da se radi o najučinkovitijem pripravku za suzbijanje polijeganja rasada, nego i zbog širine spektra njegovog dijelovanja. Osim što se koristi na izrazito velikom broju kultura koje se uzgajaju u zaštićenom prostoru, PROPLANT SL suzbija i ostale značajne bolesti zaštićenih prostora, kao što je plamenjača krastavaca, dinja, lubenica, tikvica, paprike, rajčice, salate, gerbera i drugih biljka. Kod svih bolesti u klijalištima izuzetno je važno suzbijati ih preventivno odnosno ne dozvoliti da se pojave, a upravo je ovaj pripravak najbolje preventivno rješenje u borbi protiv bolesti zaštićenih prostora.

S obzirom da različiti fungicidni pripravci djeluju na različite uzročnike polijeganja rasada, dobro ih je kombinirati. Zbog toga se preporuča pripravka PROPLANT SL dodati jedan od pripravka na osnovi kaptana, kao što je MERPAN 80 WDG i to na način: Proplant-a SL (0,25% otopina) + Merpan 80 WDG (0,2% otopina) zalijevanjem s većom količinom otopine po jedinici površine (0,2 l po biljci). Kombinacija tih dvaju fungicida pruža vrhunsku i kompletnu zaštitu biljaka u najosjetljivijim fazama razvoja.

Nakon 6-8 dana tretiranje treba ponoviti istim preparatima u istoj koncentraciji, a nakon toga tretiranje više nije potrebno jer biljke prerastu kritičnu fazu i nisu osjetljive na napad uzročnika polijeganja.

Za više informacija o zaštiti i navedenim proizvodima, kontaktirajte tvrtku AgroChem Maks na jedan od niže navedenih kontakata!

Autor: Veronika Radoš, dipl.ing.agr.


Povezane biljne vrste

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Špinat

Špinat

Sinonim: Spanać | Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Špinat je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Tagovi

Polijeganje nasada Salata Špinat Patogene gljivice Phytium Ukrasno bilje Proplant SL Agrochem Maks Zaštita biljaka Veronika Radoš


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]