Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenarstvo
  • 01.12.2014. 07:15

Podravsko sjemenarstvo dobru korjeniku ima

Provedenim istraživanjima utvrđeno je da na području Podravine i Prigorja još uvijek postoji značajan broj tradicijskih sorti salata dobrih gospodarskih svojstava koje je vrijedno sačuvati, uvesti ih u proizvodnju i organizirati proizvodnju njihova sjemena.

  • 559
  • 79
  • 0

Da naš portal sve brojnije čitateljstvo ima, potvrđuju i svakodnevni upiti iz područja agrara od kojih se jedan ovih dana odnosio na stare i autohtone sorte salata.

Naravno da smo se za pomoć obratili prof.dr. Zdravku Matotanu, promicatelju i znanstveniku povrćarskog i podravskog sjemenarstva, voditelju Podravkina razvoja i autoru mnogih istraživačkih i praktičnih pokusa i radova poput ovoga sa Zdenkicom Rajn, Dijanom Horvat i Vesnom Samobor.

Tradicijske sorte salata Podravine i Prigorja

Unatoč sve značajnijim smanjenjima biološke raznovrsnosti uzgajanih povrtnih kultura na području Podravine i Prigorja, sačuvan je znatan broj lokalnih populacija i tradicijskih sorti povrća. Najviše njih očuvano je kod samooplodnih vrsta koje se uzgajaju za potrebe vlastitog domaćinstva, kao što su grah i salata.

Tijekom provođenja projekta prikupljanja sjemena starih domaćih sorti povrtnih kultura pomoću školske djece 2007. godine na području Koprivničko-križevačke županije, između ostalog povrća prikupljeno je i 996 uzoraka sjemena salate. Od prikupljenog materijala, 68 primki uvršteno je iduće 2008. godine u kolekcijsko polje Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima radi osnovnog morfološkog opisa i regeneracije. S 12 primki tijekom 2012. godine postavljeni su egzaktni sortni pokusi radi utvrđivanja gospodarskih svojstava i pogodnosti za umnažanje sjemena.

Pokus je postavljen po metodici slučajnog bloknog rasporeda u tri ponavljanja u središnjem dijelu Koprivničko-Križevačke županije u Brđanima Sokolovačkim, sadnjom presadnica na crnu mulch foliju. Osnovnu su parcelicu činila tri reda razmaka 30 cm i dužine 2 m. U svakom je redu posađeno po osam biljaka na razmak od 25 cm. U fazi tehnološke zrelosti, sa svake je parcelice analizirano po 10 glavica, a po pet ih je ostavljeno da potjeraju u sjeme te su poslužile za analize produktivnosti u sjemenskoj proizvodnji.

Ispitivane sorte međusobno su se razlikovale u bitnim morfološkim obilježjima kao što su oblik i veličina lisne rozete te položaj listova u njima, zatim oblik, površina i boja lista te njegova pigmentacija i sjaj. Razlike su utvrđene i u datumu tehnološke zrelosti, prelaska u generativnu fazu i sazrijevanja sjemena.

Od varijeteta capitata u tipu polukristalke, najveći prinos 40 t/ha imala je primka prikupljena u Koprivničkim Bregima, čija je prosječna masa glavice bila 501 g, a kao sjemenjača je dala prosječno 19 g sjemena po biljci, što je adekvatno prinosu od 1.520 kg/ha. Od maslenki, najveći prinos 34 t/ha imala je primka s područja Pešćenika. Njena je prosječna masa glavice bila 420 g. Kao sjemenjača, prosječno je dala 29 g sjemena po biljci, što je 2.320 kg/ha.

Apsolutno najveći prinos 45 t/ha imala je primka varijeteta romana s područja Žabna, čija je prosječna glavica bila mase 563 g, a kao sjemenjača je dala prosječno 19 g sjemena po biljci, što je adekvatno prinosu od 1.520 kg/ha. Provedenim istraživanjima utvrđeno je da na području Podravine i Prigorja još uvijek postoji značajan broj tradicijskih sorti salata dobrih gospodarskih svojstava koje je vrijedno sačuvati, uvesti ih u proizvodnju i organizirati proizvodnju njihova sjemena. Od znanstvenika smo dobili i uzorke sjemena, koje ćemo pratiti u razvoju na povrtnjaku naših čitatelja.


Tagovi

Autohtone sorte Zdravko Matotan Vesna Samobor Zdenkica Rajn Dijana Horvat Samooplodne vrste Sortni pokusi Gospodarska svojstva Tradicijske sorte Analiza produktivnosti Umnažanje sjemena Razvoj


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]