Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 07.11.2014. 11:35

Po Marićevoj paprici dan se poznaje

"Kada smo započinjali s paprikom, veze nisam imao ni o čemu, ali probili smo se i sada nemamo poblema niti s proizvodnjom, niti s tržištem. Nema tih stručnih novina i časopisa koje ne uzimam i ne čitam, a ni Internet mi nije stran. Sve ću pokušati samo da dođem do znanja, jer bez znanja danas ne možete ništa", napominje Darko Marić iz Vrbanje

  • 2.455
  • 358
  • 0

Vrbanjac Darko Marić poljoprivredom se bavi već četrdesetak godina. Sve je krenulo s jednim traktorom i velikom ljubavi prema slavonskoj crnici koje u samom početku, kako ističe, nije u svome vlasništvu imao niti hektara, da bi danas uspješno obrađivao oko 230 jutara, što vlastite, što zemlje u "arendi".

I pri tom ne bira čime će zemlju zasijati. Bili su to u početku isključivo pšenica i kukuruz, tradicionalne i slavonskom seljaku omiljene kulture, a kasnije se Marić upustio u eksperimente ulažući znanje i energiju u sadnju lubenica koje je, nakon negativnog iskustva s trgovačkim lancima, zamjenila začinska paprika, a zadnje dvije godine na poljima Merićevih mogu se pronaći i bundeve, one prave slavonske, koje ta obitelj uzgaja radi košpica tako da nema nekog značajnijeg sportskog događaja koji se u vrbanjskim kafićima gleda, a da se ne grickaju upravo košpice s OPG-a Darka Marića.

Raditi se mora

"Raditi se mora. Nema druge. Zaradu donosi samo uporni rad i to uz silni trud, a onda šta vam dragi Bog da", kaže Darko Marić u čijem OPG-u, uz njega i suprugu Katicu, rade i četvorica sinova od kojih su Branimir i Zvonimir profesionalci te s ocem svakodnevno dijele poslove koje treba obaviti na imanju. A unazad nekoliko godina, glavni posao kod Marićevih predstavlja uzgoj začinske paprike koju je taj poljoprivrednik ove godine zasadio na više od pet hektara.

OPG Marić - polje paprike

"Imamo sušaru u kojoj sušimo papriku i mlin u kojem je meljemo. U Slavonski Brod nosimo papriku na pakiranje, jer nam se još uvijek ne isplati da gradimo svoju. Ove smo godine kupili i tifon za navodnjavanje dužine 550 metara s rasponom od 100 metara. Navodnjavanje nam je do sada bilo veliki problem. Inače se paprika sva kopa. Tu nema kemije. Sijemo sorte Pješčani grom i A2 i A6 i vjerujte da je još ovoliko proizvedemo, ne bi je imali dosta za prodaju", kaže Marić koji je ove godine s polja ubrao oko dvije tone paprike, iako je godina bila iznimno loša te mu je zbog prevelike vlage propalo oko 60% uroda.

Prema njegovim riječima, papriku koja redovito ide na analizu i za čiju proizvodnju posjeduje certifikat, uglavnom kupuju mesarski obrti u krugu od Slavonskog Broda i Vinkovaca do susjedne BiH, čije tržište odnese i do tone Marićeve proizvodnje paprike. Marić napominje kako su se za njegovu papriku raspitivali i veliki proizvođači začina među kojima i Šafram, ali im je Marićeva paprika bila preskupa.

"Mi smo svjesni da proizvodimo papriku ekstra kvalitete. Postoji tehnologija koju morate poštivati. Zemlju za papriku pripremamo tri do četiri godine prije sjetve, jer nije svaka zemlja za papriku. Bacamo karbokalk da se smanji pH vrijednost i sijemo je mašinom, ali ne rasadu, jer bi nam za ovih pet hektara trebalo oko pola milijuna sadnica. Zato sijemo sjeme. Zemlja mora biti stalno vlažna, obavezno idu tri kopanja, a branje isključivo bez peteljke i to kada je fiziološki zrela. Sušimo je u sušari za duhan, a onda je premeljevamo tri puta da bi je miješali u mješaoni još pola sata", navodi Marić postupak proizvodnje paprike s njegovog imanja, dodajući kako je sve što je naučio o proizvodnji paprike naučio iz literature i obilazeći sajmove i proizvođače paprike u Srbiji i Mađarskoj.

Darko Marić na polju

Uvoz najveći problem kao i loša roba

"Kada smo započinjali s paprikom, veze nisam imao ni o čemu, ali probili smo se i sada nemamo poblema niti s proizvodnjom, niti s tržištem. Nema tih stručnih novina i časopisa koje ne uzimam i ne čitam, a ni Internet mi nije stran. Sve ću pokušati samo da dođem do znanja, jer bez znanja danas ne možete ništa", napominje dodajući kako je baš neki dan po prvi puta pokušao tretirati kukuružnjak bakterijama, a ne urejom i dušikom. "To je nešto najnovije, pa smo željeli probati", navodi dok se oko njega motaju dvojica od nekoliko unuka.

Poticaji, koje dobiva za ratarstvo i proizvodnju paprike, dobro mu dođu, kako kaže, požalivši se ipak kako ponekad isplata poticaja zna kasniti, a poljoprivreda ne može čekati.

"Znaju se dobro agrotehnički rokovi sjetve za svaku kulturu i bilo bi u redu da poticaji budu isplaćeni pred sjetvu, a ne kada ona prođe. Od čega će poljoprivrednik kupiti sjeme i sve što mu treba, ako nema novca kao što nema većina ljudi, a poticaji nisu isplaćeni?", pita poručivši kako bi se, da se njega pita, poticaji trebali isplaćivati po kilogramu, a ne hektaru, kako je sada.

Po njemu, najveći problem hrvatske poljoprivrede predstavlja uvoz, koji je, kako smatra s jedne strane prevelik, a s druge, uvozi se sve i svašta i svakakve kvalitete. "Sami smo se uvjerili kako se pod mljevenu papriku kod nas svašta prodaje. Cijena jedne takve je bila 25 kuna po kilogramu. Ma gdje za 25 kuna možete proizvesti pravu papriku? Nema šanse! Mi svoju prodajemo za 100 kuna po kilogramu i sva plane jer kupci znaju da su kupili pravu slavonsku domaću papriku", napominje ne zaboravivši po tko zna koji puta napomenuti kako je rad i upornost osnova svega.

Uzgoj bundeva

Zajedno sa suprugom ustaje u zoru i nakon što popiju čaj, prvo odlaze u svinjac namiriti pedesetak svinja i desetak ovaca te dva konja koje, kako navodi, drže za vlastito zadovoljstvo i dušu, a potom nakon doručka slijedi podjela poslova. "Zna se točno koji će od sinova šta raditi. Ja sam uglavnom zadužen za popravak i održavanje strojeva i mehanizacije", kaže.

Kvaliteta najbolji marketing

Na pitanje o ulaganjima u marketing, smije se komentirajući da se kvaliteta proizvoda do sada pokazala kao najbolji marketing. Sve što je do sada ulagao, ulagao je iz vlastitih sredstava, a iduće godine pokušat će do nove sušare doći uz pomoć EU fondova. S ulaganjima napominje, ne misli stati, jer je svjestan da tehnologija napreduje vrlo brzo i ono što je danas novo, sutra je već zastarjelo. Ljuti ga jedino velika papirologija i ogromna administracija te kako je primjerice za kupnju tifona za navodnjavanje morao pribaviti nekoliko desetaka raznih papira i potvrda. Ističe kako mu je cilj svake godine poljoprivrednu proizvodnju proširiti na novih 10 do 20 jutara jer, ističe, u poljoprivredi ne možete stati. Pauza za poljoprivrednika je tek u onaj dan kada kiša pada. Sve ostale dane, poljoprivrednik je u polju i radi, navodi tek neke od glavnih sastojaka za recept uspješnosti.

Prema njegovom mišljenju, nije istina da je u hrvatskoj poljoprivredi sve crno i da seljaci propadaju. "Za onoga koji hoće raditi uvijek će biti posla. Problema dakako da ima. I koji put će vas netko prevariti i navući na tanak lek, ali učite dok ste živi. Bitno je ne odustati", poručuje Darko Marić koji je na županjskom području gotovo jedini proizvođač začinske paprike, čije sjeme za sjetvu kako ističe, nabavlja iz Srbije i Mađarske, jer domaća proizvodnja povrtlarskog sjemena, kako tvrdi, gotovo pa ne postoji. Ali, srećom postoje vrijedni poljopriredni proizvođači poput Darka, Vrbanjca koji kao da se stopio sa slavonskom zemljom i okolnim spačvanskim šumama. A kada se poljoprivrede zasiti, iako ne vjeruje da će se to ikada dogoditi, tu su potomci da nastave tradiciju supješnosti OPG-a Marić.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Darko Marić Vukovarsko - srijemska županija Začinska paprika Šafram Navodnjavanje Povrćarstvo Poticaji Mljevena paprika EU fondovi Domaća proizvodnja


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]