Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenici
  • 24.07.2013.

Plastenici - osigurana proizvodnja cijele godine

Plastenici osiguravaju uzgoj i berbu kvalitetnog povrća, cvijeća i drugih kultura i to tijekom cijele godine, osiguravaju nekoliko puta veći prinos u odnosu na proizvodnju na otvorenom i predstavljaju najintenzivniji oblik proizvodnje

Foto: hidroponija.com.hr.
  • 8.953
  • 539
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja u zaštićenim prostorima kao što su plastenici je iznimno važan segment poljoprivredne industrije razvijenih zemalja. Kako raste potreba stanovništva za svježim namirnicama tijekom cijele godine, raste i značaj plastenika. Danas je nezamislivo imati ozbiljnu proizvodnju bez plastenika, a Hrvatska zasigurno ima veliki potencijal, s obzirom na klimatske uvjete u resurse vode. O veličini zemljišta ovisit će i veličina plastenika, no svakako je bitno da površina zemlje bude znatno veća od samog plastenika ukoliko se u budućnosti odlučite njegovo proširenje.

Kako bi proizvodnja bila ekonomski isplativa, prema mišljenju stručnjaka sa područja ekonomije i agronomije, potrebno je izgraditi i adekvatno opremiti jedan ili više objekata veličine najmanje 1.000 m2 kako bi se tijekom čitave godine osigurala kontinuirana proizvodnja.

Plastenik je posebna vrsta višegodišnjeg i trajno zaštićenog prostora koji je svojim oblikom, veličinom i opremom u potpunosti prilagođen uzgoju određenih kultura. Omogućuje stvaranje kontroliranih uvjeta poput klimatskih, hranidbenih i ostalih potrebnih za kvalitetan uzgoj.

Prednosti plastenika:

  • Kontrola klimatskih uvjeta
  • Zaštita od mraza
  • Uzgoj kroz čitavu godinu
  • Bolja kvaliteta i osiguran do nekoliko puta veći prinos u odnosu na proizvodnju na otvorenom
  • Radno intenzivan oblik proizvodnje

Prilikom izbora mjesta za podizanje plastenika pozornost treba obratiti na neposrednu blizinu električne energije, plina, vode, telekomunikacije i dobre cestovne povezanosti.

Vrste plastenika

Najčešći tip za koji se poljoprivredni proizvođači odlučuju je upravo tunelski plastenik. Razlog tomu je njegova cijena i jednostavnost montiranja. Osnovna konstrukcija može biti izvedena od vruće pocinčanih čeličnih cijevi. Visoka stabilnost i trajnost plastenika pruža konstrukcija pomoću betonskih temelja samaca. Tunelski plastenici su izuzetno jaki zbog svoje konstrukcije koju čini standardan razmak od 2 metra između lukova. Moguća korisna visina može biti od 2 do 4.5 metara, ovisno o namjeni i tehnološkim potrebama proizvodnje, dok je standardna širina od 5 do 12 metara sa mogućim izvedbama prema potrebama pojedinog kupca. Prozračivanje plastenika izvodi se pomoću bočnih i krovnih ventilacijskih otvora, koristeći ručnu ili automatsku regulaciju. Radi bolje toplinske izolacije uz jednostruki moguć je dvostruki sustav za napuhavanje.

Višetunelski plastenici se najčešće koriste za ozbiljnu industrijsku proizvodnju uz upotrebu visoke razine tehnološke opremljenosti. Konstrukcija multitunelskih plastenika može biti izvedena od nosivih stupova koji su načinjeni od obostrano pocinčanih cijevi, a između tunela se postavlja oluk od obostrano pocinčanog lima čija je funckija odvodnja oborinskih voda. Na višetunelskim plastenicima proizvođači preporučuju izgradnju krovne ventilacije širine od oko 1.5 metara do 2 metra kako bi se topli zrak odvodio iz polumjeseca tunela.

Izgradnja ove vrste plastenika zahtijevat će ugradnju sustava za grijanje, navodnjavanje i prihranu, aksijalne ventilatore, automatske klimatske stanice, rasvjetu, upotrebu supstrata i mjernih instrumenata.

Laki ili veronez plastenik se najčešće koristi za uzgoj jagoda. Konstrukcija se izvodi od toplo pocinčanih cijevi i postavlja se bez temelja, odnosno na nosećim stupovima na kojima je postavljena pločica svrdla i kao takva se direktno uvrće u zemlju.

Za razliku od gore navedenih, obiteljski ili hobi plastenik jednostavan je za montiranje i ne zahtjeva posebnu pripremu.

Svaki plastenik se može dodatno opremiti dvostrukom folijom, sustavom za napuhavanje i tlačnom sklopkom kojom će se kontrolirati pritisak u zračnom sloju. Moguća je ugradnja i dodatnih vrata koje će omogućiti bolji protok zraka.

Uspješne domaće tvrtke iza kojih je duga tradicija uspješne proizodnje i montaže plastenika i kojima se možete obratiti za sva pitanja su:

Foto: hidroponija.com.hr.


Tagovi

Plastenici Zaštićeni prostori Višetunelski plastenik Veronez Obiteljski plastenik Tunelski plastenik


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]