Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod duhana
  • 17.11.2013. 09:43

Petina uroda duhana uništena mrazom

Hrvatski duhani isplatit će 11,40 kn/kg duhana proizvođačima, što je 16,3% više u usporedbi s prošlom godinom

Foto: freepik.com
  • 445
  • 39
  • 0

Završena je ovogodišnja berba duhana na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji. Zbog iznenadnog mraza početkom listopada, berbe su završile desetak dana ranije nego što je to uobičajeno. Jak mraz je na duhanskim poljima prouzročio znatne štete. No, pravi podaci o visini štete bit će poznati tek nakon završetka otkupa ovogodišnjeg uroda, što će biti do kraja studenoga. Već je sada sigurno kako neće biti ostvaren ovogodišnji plan u proizvodnji duhana.

Očekuje se približno 6.100 tona duhana tipa virginija i 1.500 tona burleya, odnosno, ukupno oko 7.600 tona duhana, što je za 22% manje nego lani. Hrvatski duhani, svjesni teških uvjeta proizvodnje, svojim će kooperantima isplatiti osnovnu cijenu od 10,90 kuna po kilogramu, što je povećanje od 11,2% u odnosu na prošlogodišnju cijenu. Uz to, proizvođačima koji proizvedu i predaju više od 1.900 kilograma virginije, na bazi petogodišnjeg prosjeka po hektaru, isplatit će se poticaj od dodatnih 50 lipa po kilogramu i posebno stimulirati proizvođače koji su uveli navodnjavanje i sušenje duhana s biomasom.

Na ovaj način, Hrvatski će duhani za kilogram duhana ovogodišnjeg uroda isplatiti ukupnu cijenu od 11,40 kuna po kilogramu, što predstavlja povećanje od 16,3% u usporedbi s prošlom godinom. Na taj način žele dodatno potaknuti razvoj održive i konkurentne proizvodnje, stimulirajući one proizvođače koji posluju u skladu sa zakonima i koji su u proizvodnji duhana spremni slijediti nužne tehnološke zahtjeve.

Foto: freepik.com


Tagovi

Mraz Poticaji Hrvatski duhani Šteta Urod

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]