Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Španjolski puž
  • 10.10.2014. 08:45

Pakleni puževi - pojedu i do 40% proizvodnje!

Koji je lijek za španjolskog puža?

  • 1.891
  • 144
  • 0

Od kada postoje OPG-ovi, postoji i OPG Kotur, gdje se poljoprivredom bave od 1990. godine. Osim obitelji Kotur, na gospodarstvu zaposlenih nema, ali zato ima dosta nepoželjnih posjetitelja koji su ove godine napravili pravi nered, sabotirajući prinose. Na proizvodnju povrća odlučili su se zbog takoreći, nužde.

"Silom prilike proizvodnju smo pokrenuli radi vlastitih potreba pa smo otvorili OPG kad je to bilo moguće tako da višak proizvoda možemo na legalan način distribuirati" ispričao je Goran Kotur za Agroklub.

Površina zemlje na kojoj uzgajaju je oko 1.200 m2, a ove godine na toj su površini imali problema sa puževima golaćima. I ne tako običnim puževima. Radi se naime o španjolskim puževima koji su poznati po svojoj proždrljivosti te preko noći znaju obrstiti velike količine biljaka. Naspram njih, krtice, voluharice i miševi čine se kao neka šala.

Agronomi lijeka nemaju

"Vremenske neprilike nemaju toliki utjecaj, jer nam je većina proizvodnje u plastenicima, ali puževe nikako ne možemo riješiti. Kad ih pobijemo onda jedu samo svoje mrtve frendove. Kila pužomora je nerentabilna s obzirom na količinu puževa. Pokušavali smo sa savjetima sa interneta, no problem je što se koristeći takva sredstva ujedno mjenja i pH tla, što se negativno odražava na daljnji uzgoj biljaka. Kreč se pokazao kao najbolje rješenje, jer ne utječe na pH tla, no problem je što se zavlače do 40 cm u tlo pa prolaze ispod barijera", kaže Goran.

"Imali smo pokušaj i sa patkama koji su im jedini prirodni neprijatelj, ali problem je što na svakih pet metara moraš imati izvor vode, jer su ljigavi pa im se lijepe za jednjak i patke onda ugibaju ako nema vode u blizini. Zadnje dvije godine imamo strašan problem oko toga, i u prosjeku nam potamane 40% proizvodnje, jedu sve živo, jedu druge puževe sa kućicama i golaće, totalno su dominantna vrsta. Brojniji su, ali nema predaje", žali se Goran.

Španjolski puž iz Španjolske došao na listu salate

Španjolski puž (Arion vulgaris) invazivna je vrsta koja se počela širiti 1950-tih godina iz Španjolske i Portugala, gdje je autohtona. Najviše se proširio slabom kontrolom uvoza povrća iz Španjolske i Portugala. Zadnjih nekoliko godina postao je i prava pošast u Hrvatskoj. Puževi vrste Arion vulgaris narastu do 13 centimetara, kanibali su i mogu uništiti sve vrtne usjeve i biljke. Osim toga, španjolski puž za razliku od domaćih puževa jako dobro podnosi sušu. Za vrijeme suše se većina puževih jajašca isuši prije izlijeganja, međutim španjolski puž liježe na stotine jajašca i time ima puno veći postotak izlijeganja od ostalih vrsta. A zadnjih godina, koje su bile prekišne i prevlažne, uvjeti su idealni za širenje svih vrsta puževa.

Iako se najčešće naziva španjolski puž, kako je sve dominantniji nazivaju ga i puž ubojica – jer često zna jesti mrtve ili slabije puževe. U Njemačkoj se prilično raširio u vegetaciji uz cestu, pa ga nazivaju španjolski cestovni puž. Prilagodio se zapravo svim staništima diljem Europe i pričinjava ogromne štete.

Bijeg od puževa - bijeg na drugu kulturu

Proizvodi koje ne pojedu puževi, iz plastenika idu ravno u prodaju, tako da potrebe za nekim većim skladišnim prostorom nemaju. Preradom se ne bave još uvijek jer nemaju zasad adekvatne uvjete, već samo za vlastite potrebe. Za poticaje nisu zainteresirani jer smatraju kako bi im više odmogli nego pomogli, pa se drže one stare, uzdaj se u se i u svoje kljuse. Sjeme isto tako - proizvode sami.

Na OPG Kotur navodnjava se sustavom kap na kap, a vodu crpe iz tla. Problematika kod takve vrste navodnjavanje je, kažu, što je voda puna kamenca i željeza što dovodi do stalnog začepljavanja mikro pukotina iz kojih ona istječe, a to rezultira mijenjanjem sustava svake sezone. Ostalima koji se žele baviti poljoprivredom savjetuju da krenu sa proizvodnjom bijelog luka ili konoplje, sa kojima kažu, nema tolikih problema. A što se tiče španjolskog puža, za njega još rješenja nemaju.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Španjolski puž Invazivna vrsta Kontrola uvoza Salata Povrće Gredice OPG Kotur Patke Navodnjavanje Kap na kap Kamenac Proizvodnja povrća PH tla Pužomor Kreč Suša Jajašca


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."