Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba graha
  • 20.08.2015. 13:30

OPG Laptoš dijeli grah svima koji ga žele ubrati

I dok je cijena mladog neočišćenog graha 15-ak kuna po kili, Tomislav Laptoš iz Gornje Lomnice kod Velike Gorice, svoj prvoklasni grah poklanja. Samo treba doći i samostalno ga ubrati.

  • 1.312
  • 493
  • 0

I dok je cijena mladog neočišćenog graha 15-ak kuna po kili, Tomislav Laptoš iz Gornje Lomnice kod Velike Gorice, svoj prvoklasni grah poklanja. Samo ga treba doći i samostalno ubrati.

"Svi se mogu javiti, nabrati graha i odnijeti ga kući. Odlučili smo tako napraviti jer ga ima puno, a ne stignemo ga brati", navodi Laptoš. Svoj prvoklasni trešnjevac posadio je na više od 6.000 četvornih metara.

Traže se berači graha u okolici Zagreba!

Primjer iz Gornje Lomnice je hvale vrijedan jer višak graha mogao je ostati neobran i propasti.

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Laptoš uzgaja se češnjak, luk, buče i bučino ulje te grah, većinom od sjemena tradicijskog obiteljskog naslijeđa. Imaju strahovito mnogo posla, a zbog velike suše grah je na njivi prerano dozrio.

"Ne stignemo ga ubrati zbog drugih poslova, a za tjedan dana će propasti i istruliti ako ga nitko ne ubere", obrazložio je svoju plemenitu odluku Tomislav Laptoš. Prije desetak dana otišao je u Crveni križ i ponudio im grah, no nitko mu se iz te institucije nije povratno javio da bi došao u berbu.

Ostalo još više od pola uroda

"Na Facebooku našeg OPG-a Laptoš oglasio sam da darujem grah i od tada mi mobitel ne prestaje zvoniti. Javili su mi se deseci ljudi koji dolaze i uberu koliko im treba. Ostalo je još više od pola uroda jer beru samo na početku njive, a budući da je narasla trava, ne idu dalje. Travu nisam uklanjao jer štiti stabljike graha od snažnoga ljetnog sunca i potpunog isušivanja. Sretan sam jer znam da sam barem neke ljude uspio usrećiti besplatnim objedom, a svi cijene dobru porciju graha" kazao je Laptoš, dodajući da u poljoprivrednim poslovima sudjeluje cijela obitelj. Ima suprugu i sina od tri i pol godine te devetomjesečnu kćer.

S obzirom da mu se već javilo dosta ljudi, svi koji su zainteresirani ne bi smjeli dugo čekati. Tko želi u berbu, može se najaviti na broj mobitela 095/393-4312, doći na OPG.


Povezane biljne vrste

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: Crveni luk | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Tomislav Laptoš Prvoklasni trešnjevac Češnjak Luk Buče Poklanja grah Besplatan grah OPG Laptoš Urod Suša Prerano dozrijevanje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!