Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Karas
  • 06.02.2017. 12:00

OPG Karas carstvo ovaca, batata i žutih lubenica

"Batat uzgajamo već četiri godine. Počeli smo polako i uzgajati lubenice raznih vrsta među kojima su nam popularne žute lubenice. Sami proizvodimo i prodajemo sadnice batata."

  • 6.256
  • 882
  • 0

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova. Potječe iz Srednje i Južne Amerike. Sadrži mnoštvo ugljikohidrata, vitamina i minerala. Budući da sadrži vrlo malo masti, idealna je prehrana sportašima.

Koriste se mladi listovi i vršci biljke te sekundarna zadebljanja korijena. Batat je više energetska kultura - "puno škroba malo šećera". Vrlo je dobar za dijabetičare i za malu djecu.

Upravo zato ga uzgaja i obitelj Karas. OPG Karas nalazi se u Lipju, u Karlovačkoj županiji i obrađuje površinu od 14 ha na kojoj su oranične kulture, a imaju i stado ovaca. Na 2,3 ha je ekološka proizvodnja braniteljske zadruge, sada je tamo proso, a prije je bila lavanda.

Batat

"Batat uzgajamo već četiri godine. Počeli smo polako i uzgajati lubenice raznih vrsta među kojima su nam popularne žute lubenice. Sami proizvodimo i prodajemo sadnice batata.

Proizvodnja batata i žute lubenice

Ove godine imamo 20.000 sadnica batata, lubenice uzgajamo tri godine i imamo 1.200 komada sadnica. Na 1,20 ha uzgaja se povrće, tikve. Površina je relativno mala, ali je solidna zarada. Prvi je batat kupljen od Ergele Višnjice, sada imamo svoj, a sjeme lubenice kupujemo.

U sklopu gospodarstva imamo plastenik, koji se grije, u kojem se čuvaju sadnice do sadnje. Imam stroj za polaganje folije, 0,22 ha ide na foliju, imamo navodnjavanje i ne koristimo kemijska sredstva.

Tu su i sadnice, a gnoji se samo prirodnim gnojivom

Žute lubenice su hibrid SL 316 koje narastu 2-3 kg, nemaju koru, a ispod zelenog je slatko, sadrže 13% šećera. Godišnje potrošimo 85 tona stajskog gnojiva od stada ovaca i od mame koja ima krave. Pred jesen gnoj odstoji i na proljeće ga izvezemo na njivu. Iako je proizvodnja konvencionalna koristimo Zeogreen i Megagreen, ekološka prirodna sredstva za prihranu, dva puta za batat. Ručno se kosi, a ne upotrebljavamo nikakva zaštitna sredstva. Prinos batata nam je 17 i 20 tona. Dio se prodaje u Zagrebu u trgovinama, a OPG Šulog Ivan iz Bistre otkupljuje ostalo", priča Karas

Dražen je zaposlen, a prihvatio se posla da zemlja ne propadne jer je to obiteljsko naslijeđe i to im je dodatni prihod. Planira 3 ha okućnice uključiti u ekološku proizvodnju. Korisnik je poticaja. Pomalo je razočaran jer najmanje profitira proizvođač te poručuje kako premalo vrednujemo svoj rad. Mladima poručuje da započnu s manjim ulaganjima vlastitu proizvodnju. Žalosno je što kaže vidi kako se njegovo selo pomalo prazni.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Tagovi

Batat Žuta lubenica Dodatni prihod Ekološka proizvodnja


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.