Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodjela plastenika
  • 11.03.2015. 16:00

Održivo poljoprivredno poduzetništvo u Kaknju

Kakanj potiče održivo poljoprivredno poduzetništvo. Uskoro Javni poziv za dodjelu plastenika.

  • 167
  • 9
  • 0

Općina Kakanj danas je sa humanitarnim organizacijama LDSC i Muslim Aid BiH potpisala ugovor, koji za cilj ima pomoći kakanjskim domaćinstvima prilikom uspostave održivog poljoprivrednog poduzetništva.

U ovaj će projekt biti uključeno 20 obitelji odabranih putem Javnog poziva, koji će uskoro biti objavljen. Predviđeno je da svaka obitelj dobije jedan plastenik površine 100 m2 sa sustavom za navodnjavanje i sadnicama potrebnim za jedan proizvodni ciklus. Proizvodnja povrća u BiH bilježi lagani porast, a sve je više onih poljoprivrednika koji se odlučuju upravo za palsteničku proizvodnju. Prepoznale su to i lokalne vlasti koje su odlučile poticati poljoprivrednike na nove poslovne pothvate.

Troškove nabave plastenika, sustava za navodnjavanje i sadnica koje će putem spomenutog projekta biti podijeljene u Kaknju, na jednake dijelove od po 45 % dijele donatori i općina Kakanj, dok će korisnici sudjelovati sa 10 % troškova. U općini Kakanj ističu kako su, u suradnji s donatorima, prošle godine donirali stelne junice, ovce, koze, stočnu hranu, ali i motokultivatore te plastenike, a poljoprivredu se nastojalo oživiti i općinskim poticajima.

U IV. kvartalu 2014. godine u Kaknju je otkupljeno 94.441 litara mlijeka, što predstavlja najbolji rezultat otkupljenog mlijeka u jednom kvartalu u Kaknju promatrajući sve poslijeratne godine. Prije dvije godine u Kaknju je otkup mlijeka u jednom kvartalu iznosio samo 18.000 litara.

Izvor i foto: Općina Kakanj


Tagovi

Kakanj Dodjela plastenika Javni poziv Poljoprivredno zemljište LDSC Muslim Aid BiH Proizvodnja povrća Sustavi navodnjavanja Poticanje poljoprivrednika Proizvodni ciklus Sadnice